Sirija i Saudijska Arabija obnavljaju diplomatske odnose nakon više od deset godina

Sirija je ranije obnovila diplomatske odnose sa UAE-om i Omanom, a najavljen je i povratak u Arapsku ligu.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad uspio je zadržati vlast uprkos dugogodišnjem građanskom ratu (Reuters)

Sirija i Saudijska Arabija pristale su da narednog mjeseca međusobno ponovo otvore svoje ambasade nakon prekida diplomatskih veza dvije zemlje prije više od jedne decenije, rekla su danas tri dobro obaviještena izvora za Reuters, prenosi Tanjug.

Dvije vlade se spremaju da ponovo otvore ambasade poslije Ramazanskog bajrama, muslimanskog praznika koji će biti obilježen u drugoj polovini aprila, rekao je izvor povezan sa Damaskom.

Kontakti između Rijada i Damaska dobili su zamah nakon značajnog sporazuma o ponovnom uspostavljanju veza između Saudijske Arabije i Irana, ključnih saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, rekao je drugi izvor povezan sa Damaskom.

Povratak na scenu

Odluka je rezultat razgovora u Saudijskoj Arabiji sa jednim visokim zvaničnikom sirijske obavještajne službe, prema regionalnom izvoru i diplomati u Zalivu.

SAD i nekoliko regionalnih saveznika, uključujući Saudijsku Arabiju i Katar, podržali su pojedine sirijske pobunjenike početkom građanskog rata u ovoj zemlji u 2011. godine.

Al-Assad je uspio da pobijedi pobunjenike u većem dijelu Sirije zahvaljujući podršci Irana i Rusije.

Sirija je već obnovila diplomatske odnose sa UAE-om, a Assad je nedavno boravio u službenoj posjeti Abu Dhabiju. Prethodno su obnovljeni i diplomatski odnosi s Omanom, dok se sve češće govori i o povratku u članstvo u Arapsku ligu.

Izvor: Agencije