Medvedev: Rusiju će pokušati razbiti na manje i slabije države

Bivši ruski predsjednik rekao je kako je Ukrajina dio ‘velike Rusije’.

Medvedev je izjavio kako je opasnost od nuklearnog sukoba porasla (Reuters)

Zapadu se ne sviđa nezavisnost Rusije i Kine i dolazeće decenije neće biti mirne jer će pokušati razbiti Rusiju na manje i slabije države, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS, Medvedev je rekao kako je Ukrajina dio „velike Rusije“ te dodao kako ne vidi mogućnosti za oživljavanje ruskih veza sa Zapadom u bliskoj budućnosti.

„Vjerujem da će se prije ili kasnije stanje stabilizirati i razgovori nastaviti, no iskreno se nadam da će do tog vremena znatan dio tih ljudi (zapadnih čelnika) biti u mirovini, a neki i pokojni”, rekao je.

Medvedev, koji je sada zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da će se pokušaj bilo koje države da uhapsi predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina na osnovu naloga za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) shvatiti kao objava rata.

‘Nuklearna apokalipsa’

Prošle sedmice je ICC izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

Dodatno, Medvedev je izjavio kako je opasnost od nuklearnog sukoba porasla i da svaka nova isporuka stranog oružja Ukrajini približava svijet “nuklearnoj apokalipsi”.

„Je li prijetnja od nuklearnog sukoba iščezla? Ne, nije. Povećana je”, rekao je i upozorio:

„Svaki dan stranog slanja naoružanja Ukrajini na kraju će približiti tu nuklearnu apokalipsu.“

Izvor: Agencije