Kina ispratila američki razarač iz Južnog kineskog mora, SAD negira incident

Kineska vojska navodi da je, bez odobrenja vlasti u Pekingu, razarač sa navođenim projektilima USS Milius upao u kineske teritorijalne vode, što SAD negira.

SAD će nastaviti da leti, plovi i djeluje gdje god to međunarodno pravo dozvoljava, navodi se u saopštenju 7. flote američke mornarice (EPA)

Kineska vojska saopštila je da je nadgledala i ispratila američki razarač koji je, kako tvrdi, nelegalno ušao u vode oko Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru, a mornarica SAD-a demantuje tvrdnje Pekinga o protjerivanju plovila.

U saopštenju, kineska vojska je navela da je bez odobrenja vlasti u Pekingu, razarač sa navođenim projektilima USS Milius protivpravno upao u kineske teritorijalne vode, narušavajući mir i stabilnost na saobraćajnom plovnom putu.

„Vojne snage će u svakom trenutku održati visoku pripravnost i preduzeti sve neophodne mjere da odlučno zaštite nacionalni suverenitet, sigurnost, mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“, saopštio je glasnogovornik Južne komande kineske vojske, prenosi Tanjug.

Rutinske operacije

Mornarica SAD-a navela je da su lažne tvrdnje kineske vojske da je ispratila američki razarač iz Južnog kineskog mora.

“USS Milius, sprovodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije protjeran. SAD će nastaviti da leti, plovi i djeluje gdje god to međunarodno pravo dozvoljava”, navodi se u saopštenju 7. flote američke mornarice.

Napetost između SAD-a i Kine raste u toj oblasti. Washington jača saveze u azijsko-pacifičkoj regiji u nastojanju da se suprotstavi kineskim interesima u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada