Stoltenberg: Članice NATO-a moraju izdvajati više za odbranu u opasnijem svijetu

Samo sedam od 30 zemalja Alijanse ispunilo je trenutni cilj da potroši dva posto BDP-a na odbranu 2022. godine.

Samo Grčka, SAD, Litvanija, Poljska, Velika Britanija, Estonija i Latvija ispunile su cilj od dva posto potrošnje za odbranu (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zemlje članice da ubrzaju povećanje izdvajanja za odbranu, jer nove brojke pokazuju da manje od četvrtine njih ispunjava cilj Alijanse.

Stoltenberg je rekao da je napad Rusije na Ukrajinu prošle godine pokazao da je svijet postao nesigurniji i da saveznici iz NATO-a moraju odgovoriti postavljanjem i ispunjavanjem ambicioznijih vojnih ciljeva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema procjenama u godišnjem izvještaju generalnog sekretara NATO-a, sedam od 30 zemalja Alijanse ispunilo je trenutni cilj da potroši dva posto BDP-a na odbranu 2022. godine, jedna manje nego 2021. godine, prije rata u Ukrajini.

Stoltenberg je saopštio da su NATO-ova očekivanja bila da će još dvije članice postići cilj, ali su njihove ekonomije porasle više nego što se očekivalo, pa je njihova potrošnja smanjena kao udio u BDP-u.

Konstantno povećanje

Članice NATO-a konstantno povećavaju izdvajanja na odbranu otkako su ruske snage okupirale Krim i ušle u Donbas u istočnoj Ukrajini 2014, ali je Stoltenberg naveo da je rat u punom obimu prošle godine ukazao na potrebu da se troši više.

„Nema sumnje da moramo uraditi više i da to radimo brže. Sadašnji tempo, kada je riječ o povećanju potrošnje za odbranu, nije dovoljno visok. Moja poruka saveznicima je da pozdravljamo ono što su uradili, ali oni moraju ubrzati i izdvojiti više u opasnijem svijetu“, rekao je

Stoltenbergov izvještaj za 2022. pokazao je da su Grčka, SAD, Litvanija, Poljska, Velika Britanija, Estonija i Latvija ispunile cilj od dva posto.

Izvor: Agencije