SAD zabrinut zbog ukidanja zabrane povratka u naselja na Zapadnoj obali

Washington je ‘iznimno zabrinut’ zbog odluke izraelskog parlamenta koja otvara put za povratak jevrejskih doseljenika u četiri naselja na Zapadnoj obali.

Odluka je donesena samo dva dana nakon što je Izrael potvrdio obećanje da će pauzirati raspravu o novim naseljima (AP)

Washington je “iznimno zabrinut” zbog odluke izraelskog parlamenta koja otvara put za povratak jevrejskih doseljenika u četiri naselja na Zapadnoj obali, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel, prenosi Hina.

Patel je rekao da je izmjena zakona iz 2005. koji je naredio evakuaciju doseljenika “posebno provokativna i kontraproduktivna” za napore da se obnovi mir u Izraelu i na Zapadnoj obali uoči ramazana, Pashe i Uskrsa.

Odluka je donesena samo dva dana nakon što je Izrael potvrdio obećanje da će pauzirati raspravu o novim naseljima i dozvolama za predstraže, rekao je Patel, referirajući se na zajedničku izjavu izraelskih i palestinskih dužnosnika nakon razgovora u Egiptu.

‘Prepreka miru’

“SAD snažno poziva Izrael da se suzdrži od dopuštanja povratka doseljenika u područje obuhvaćeno tim zakonom, u skladu s obećanjem bivšeg premijera Sharona i sadašnje izraelske vlade Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Patel.

“Jasno smo rekli da je širenje naselja prepreka miru i postizanju rješenja s dvije države.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada