Poslušajte ramazanske čestitke na različitim jezicima

Počinje ramazan, evo kako nekome čestitati na raznim jezicima širom svijeta.

Nakon objave vlasti u Saudijskoj Arabiji i zemljama širom Bliskog istoka, prvi dan ramazanskog posta je u četvrtak, 23. marta.

U cijelom svijetu ima oko 1,9 milijardi muslimana, što je otprilike 25 posto svjetske populacije.

Indonezija ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, sa oko 230 miliona muslimana koji žive u zemlji. Pakistan je drugi sa oko 212 miliona, a slijede Indija (200 miliona), Bangladeš (150 miliona) i Nigerija (100 miliona).

Mnogi muslimani širom svijeta pripremat će se za mjesec dana posta i svečanosti koje dolaze s njim. Tokom mjeseca ramazana, muslimani se bude prije izlaska sunca kako bi pojeli obrok prije posta (sehur), dok post prekidaju iftarom nakon zalaska sunca.

Zašto je ramazan važan?

Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem su poslaniku Muhamedu objavljeni prvi ajeti Kur'ana, prije više od 1.400 godina.

Post je jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje Hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

Ramazanske čestitke na različitim jezicima

Mjesec počinje uočavanjem mladog mjeseca i obično ga prate pozdravi za dobrodošlicu novom mjesecu. Razni narodi imaju personalizirane čestitke na svojim maternjim jezicima.

Među najčešćim su “Ramazan Mubarak” i “Ramazan Karim”. Ovo su arapske izreke koje se prevode kao “blagoslovljen ramazan” i “velikodušan ramazan”.

Pozdravi nisu ograničeni na govorni jezik.

Proširuju se i na znakovni jezik i Brailleovo pismo. Neke zemlje imaju sopstvene verzije znakovnog jezika, ali pokazivanje rukom preko usta je uobičajen među većinom za predstavljanje posta.

Ispod je kolekcija ramazanskih čestitki koje možete preuzeti i podijeliti.

Izvor: Al Jazeera