Macron: Nepopularna penziona reforma neophodna

Francuski predsjednik rekao je da će penziona reforma stupiti na snagu do kraja godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da će penziona reforma stupiti na snagu do kraja godine (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je penziona reforma koja je izazvala masovne proteste neophodna i da će stupiti na snagu do kraja godine.

“Mislite li da ja uživam uvodeći ovu reformu? Ne”, rekao je Macron u rijetkom televizijskom intervjuu. “Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteži saldo… ova reforma je nephodna.”

Reforma će podići dob za odlazak u penziju za dvije godine, na 64 godine starosti, a Vlada je prošle sedmice progurala bez glasanja Parlamenta, piše Reuters.

Reforma je izazvala masovne proteste u zemlji, najgore od pobune “žutih prsluka” prije četiri godine, koji su, nakon što je zakon proguran bez glasanja Parlamenta, postali nasilni.

Macron je istaknuo da “ekstremno nasilje” nije prihvatljivo.

“Pobrinut ćemo se da se život što prije normalizira usprkos nekolicini onih koji blokiraju stvari”, rekao je.

Većina Francuza protivi se reformi

Ankete pokazuju da se većina Francuza protivi reformi kao i Vladinoj odluci da je nametne, ali je Macron rekao da će ostati čvrst.

“Između kratkoročnih anketa i općeg interesa zemlje, biram opći interes… nećemo tolerirati nikakvo neprihvatljivo ponašanje”, rekao je.

Sindikati su najavili nove štrajkove i prostete za četvrtak.

Macron je rekao da premijerka Elisabeth Borne i dalje ima njegovo povjerenje.

Dva dana prije Vlada je tijesno prošla glasanje o povjerenju zbog penzione reforme.

Macronovi saradnici rekli su da se ne planira rekonstrukcija vlade niti prijevremeni izbori nego će vlada nastojati bolje uključiti građane i sindikate u proces donošenja odluka.

Izvor: Agencije