Vijeće EU-a produžilo mandat operacije na Mediteranu za dvije godine

Vijeće Evropske unije produžilo je mandat vojne operacije Irini na Mediteranu do kraja marta 2025.

Zadatak operacije je da doprinese provođenju embarga Ujedinjenih naroda na oružje za Libiju (EPA)

Vijeće Evropske unije produžilo je mandat vojne operacije Irini na Mediteranu do kraja marta 2025. godine.

Operacija Irini (EUNAVFOR MED IRINI), u sklopu Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU-a, pokrenuta je 31. marta 2020. godine, kao konkretan doprinos EU-a procesu koji je pokrenula međunarodna zajednica da podrži povratak mira i stabilnosti u Libiji.

O produženju mandata odlučeno je nakon Strateške revizije operacije koju je proveo Političko-sigurnosni komitet, prenosi Beta.

Vijeće EU-a je navelo da će budžet za operaciju Irini biti 16,9 miliona eura za period od 1. aprila 2023. do 31. marta 2025. godine.

Provođenje embarga

Osnovni zadatak operacije Irini je da doprinese provođenju embarga Ujedinjenih naroda na oružje za Libiju uspostavljenog rezolucijom UN-a 1970 iz 2011. godine upotrebom zračnih, satelitskih i pomorskih sredstava.

Misija Irini konkretno ima mandat da vrši inspekciju plovila na otvorenom moru kod libijske obale, za koje se sumnja da nose oružje u Libiju ili iz nje i tako krše embargo.

Mandat vojne operacije Irini je i da prati i prikuplja informacije o nelegalnom izvozu nafte i naftnih proizvoda iz Libije.

Također, ta misija treba doprinijeti izgradnji kapaciteta libijske obalske straže i mornarice, kao i sprečavanju krijumčarenja ljudi kroz prikupljanje informacija i patroliranje avionima.

Sjedište operacije Irini je u Rimu a vodi je kontraadmiral Stefano Turchetto.

Izvor: Agencije