Nizozemska uvodi ograničenja ugljen-dioksida avioprevoznicima

Evropska zemlja planira od 2025. godine uvesti ograničenja na emisije ugljen-dioksida, koja će biti drugačija od aerodroma do aerodroma.

Ograničenja će se primjenjivati pojedinačno na svakom aerodromu u Nizozemskoj (Reuters)

Nizozemska planira od 2025. godine uvesti ograničenja na emisije ugljen-dioksida u aviosaobraćaju, koje će biti drugačije od aerodroma do aerodroma, saopćila je Vlada evropske zemlje, ne navodeći koji će biti limiti.

Zakon će se oslanjati na “Memorandum o avijaciji 2020-50”, kojim je postavljen plan za postizanje veće održivosti u nizozemskom sektoru avijacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Euroactiv.

“Trenutno ne postoji nijedan globalni, evropski ili nacionalni instrument koji pravno limitira emisije ugljen-dioksida u avijaciji u apsolutnom iznosu”, naveo je ministar infrastrukture i vodoprivrede Mark Harbers u pismu Parlamentu.

Dodao je da će ograničenje ugljen-dioksida osigurati klimatske ciljeve za avijaciju postavljanjem jasnih i primjenjivih ograničenja dozvoljenih emisija ugljen-dioksida, čime se stvara garancija za ispunjavanje općih klimatskih ciljeva.

Primjena ograničenja

Ograničenja će se primjenjivati pojedinačno na svakom aerodromu u Nizozemskoj.

Ovakav način realizacije pojavio se kao jedina izvodljiva mogućnost nakon pravne procjene i studije utjecaja, koji su urađeni prije objavljivanja zakona.

Iako bi se tačna granica za svaki aerodrom tek trebala utvrditi, najavljeno je da će ostati fiksna nekoliko godina.

To znači da, ako aerodrom pređe ograničenje jedne godine, može nadoknaditi višak emisija dok ograničenje ostaje fiksno.

Izvor: Agencije