Inauguriran prvi stalni garnizon američke vojske u Poljskoj

Američki garnizon, osmi u Evropi, bit će zadužen za koordinaciju podrške američkim snagama raspoređenim u Poljskoj i cijelom istočnom krilu NATO-a.

U Poljskoj je trenutno stacionirano više od 10.000 američkih vojnika (Reuters - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države su u utorak inaugurirale svoj prvi stalni vojni garnizon u Poljskoj, a prema riječima američkog ambasadora u Varšavi, to je znak jedinstva NATO-a “naspram ruske agresije”.

“Ovo pokazuje da smo tu kako bismo ostali. To cijelom svijetu pokazuje da je SAD privržen Poljskoj i NATO-u. Ujedinjeni smo naspram ruske agresije”, rekao je na ceremoniji ambasador Mark Brzezinski, prenosi Hina.

Američki garnizon, osmi u Evropi, bit će zadužen za koordinaciju podrške američkim snagama raspoređenim u Poljskoj i cijelom istočnom krilu NATO-a.

Raspoređivanje američkog stalnog garnizona je realizacija odluke predsjednika Joea Bidena od prošle godine, a garnizon će biti na usluzi glavnom štabu Petog korpusa američke vojske koji djeluje u Poljskoj od 2020. godine.

Američke snage u Poljskoj

U Poljskoj je trenutno stacionirano više od 10.000 američkih vojnika.

Kroz tu zemlju prolazi većina vojnog naoružanja i opreme za Ukrajinu.

Ministar odbrane Mariusz Blaszczak je rekao da će stalni američki garnizon u Poznanju biti prva tačka stalnog razmještanja američkih trupa u Poljskoj.

Kazao je kako cijeni stalnu američku vojnu prisutnost u Poljskoj, posebno zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi Evropa, odnosno od ruske invazije na Ukrajinu, s ciljem obnove ruskog carstva.

Blaszczak je dodao da je isturena komanda Petog korpusa američke vojske zalog “sigurnosti Poljske i cijelog istočnog krila NATO-a”.

Izvor: Agencije