Evropska komisija: Prvi znakovi suše već se osjećaju u Evropi

Stručnjaci su zabrinuti jer to dovodi u pitanje opskrbu vodom za poljoprivredu, proizvodnju energije i ljude.

Upozorenje na sušu objavljeno je nakon što je Europa doživjela drugu najtopliju zimu od početka mjerenja (Reuters)

Prvi znakovi suše već su zahvatili Francusku, Španiju i sjevernu Italiju izazivajući zabrinutost zbog opskrbe vodom, objavila je Evropska komisija.

Zbog “izuzetno suhe i tople zime” većina južne i zapadne Evrope pogođena je anomalijama kada je riječ o vlažnosti tla i volumenu vode u rijekama, saopštila je Komisija.

Vodeni ekvivalent snijega u Alpama daleko je ispod historijskog prosjeka i uzrokovat će “ozbiljno smanjenje” količine vode od topljenja snijega koja se slijeva u rijeke, po Komisiji, prenijela je HIna, pozivajući se na dpa.

Stručnjaci su zabrinuti jer to dovodi u pitanje opskrbu vodom za poljoprivredu, proizvodnju energije i ljude, po izvještaju.

Neizvjesne prognoze za kišu

Evropu očekuje toplije proljeće od prosjeka, a prognoze za kišu su neizvjesne, prema izvještaju.

Komisija savjetuje da se pažljivo prati nivo vode i pripreme planove za očuvanje vode jer postoji “visok rizik” da će sezona biti “kritična” kad je riječ o vodnim resursima.

Upozorenje na sušu objavljeno je nakon što je Evropa doživjela drugu najtopliju zimu od početka mjerenja 1979, po podacima Copernicusa, evropskog programa za praćenje klime.

Prošlo ljeto, koje je ponovno bilo među najtoplijima dosad, toplotni valovi, malo kiše i suho tlo izazvali su suše koje su povećale rizik od šumskih požara.

Izvor: Agencije