Brak iz koristi ili strateški odnosi: Zašto se Zapad boji kinesko-ruskog zbližavanja

Xi se želi predstaviti kao ličnost koja ima globalni utjecaj jer se zalaže za mir, dok je njegova posjeta važna za Putina nakon optužbe ICC-ja za ratne zločine u Ukrajini, smatraju analitičari.

Putin je pozdravio plan svog gosta da se zaustavi rat u Ukrajini, a Xi je naglasio da je Kina zainteresirana za razvoj odnosa s Rusijom Foto: Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u ponedjeljak u Moskvu, što je njegova prva inostrana posjeta otkako je treći put izabran za predsjednika Kine, gdje ga je dočekao ruski kolega Vladimir Putin. Šta je to spojilo dvije zemlje u ovom trenutku?

Kako je saopćeno iz Kremlja, tokom posjete, koja će trajati tri dana, bit će potpisani mnogi sporazumi, posebno u oblasti ekonomske saradnje. Dvojica lidera su na samom početku stavili akcenat na strateške odnose između dvije zemlje i značaj njihove saradnje zbog, kako su to opisali, ponovnog uspostavljanja ravnoteže u svjetskom poretku.

Putin je pozdravio plan svog gosta da se zaustavi rat u Ukrajini, a Xi je naglasio da je Kina zainteresirana za razvoj odnosa s Rusijom, koju je opisao kao strateškog partnera čija zemlja dijeli slične ciljeve kada je riječ o pravdi i jednakosti u svijetu.

‘Poboljšanje imidža’

Američki stav o ovoj posjeti, bivši član Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Charles Kupchan objasnio je, tokom gostovanja u programu Al Jazeere Arabic Iza vijesti (20. 3. 2023), kazavši kako Amerika shvata da je ova posjeta važna za Putina, posebno nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) optužio Putina za ratne zločine u Ukrajini.

Kupchan je objasnio da Xijeva zvanična posjeta pokazuje da Kina želi podržati svoje partnerstvo s Rusijom, posebno u pogledu trgovinskog aspekta i kupovine ruskih energenata. To ujedno znači podršku ruskoj ekonomiji, a time i nastavak rata protiv Ukrajine.

Istovremeno, Kina pokušava igrati sve veću ulogu na polju međunarodne diplomatije, posebno nakon posredovanja između Saudijske Arabije i Irana te iznošenja prijedloga za zaustavljanje rata u Ukrajini. Kupchan smatra da se Xi želi predstaviti kao ličnost koja ima globalni utjecaj jer se zalaže za mir.

Prema njegovom mišljenju, Kina je bila iznenađena time do koje je mjere njena reputacija narušena zbog podrške Rusiji i pandemije korona virusa, stoga trenutno radi na poboljšanju svog imidža u svijetu kroz trgovinsku saradnju, kao i svoj diplomatski pritisak u međunarodnim pitanjima.

‘Brak iz koristi’

Što se tiče ruskog stajališta, Alexander Gurnov, profesor na Moskovskom institutu za međunarodnu štampu, smatra da Rusija i Kina danas čine većinu u svijetu. Svijet je ušao u fazu multipolarnosti i oslobodio se američke hegemonije nad sobom, naglašavajući da su rusko-kineski odnosi dobri još od 17. stoljeća, a to potvrđuju i ključne etape u historiji između dvije zemlje.

Gurnov je naglasio da će dvije zemlje potpisati dva važna dokumenta, od kojih se jedan odnosi na partnerstvo u novom svijetu čiji se stari koncepti mijenjaju, a drugi je usmjeren na ekonomsku saradnju između dvije zemlje.

Također je naznačio da je Rusija spremna razmotriti status Ukrajine kao suverene države, ako je i Sjedinjene Američke Države posmatraju kao suverenu državu. Moskva će se povući iz Ukrajine ako se i Washington povuče iz te zemlje, kazao je, aludirajući time da i Amerika intervenira na ukrajinskoj teritoriji, baš kao i Rusija.

Međutim, Kupchen se nije složio s gostom iz Rusije p pitanju jačine odnosa između Pekinga i Moskve, smatrajući da historija svjedoči o njihovom sukobu tokom hladnog rata. Dvije zemlje je danas zbližio rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine, kazao je. Takvo zbližavanje je opisao kao brak iz koristi, a ne dugotrajno partnerstvo.

Kupchen ističe kako postoji velika kontradiktornost između poziva Kine da se poštuje suverenitet država i Putinove nespremnosti da napusti Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera