UN: Razorne klimatske promjene nastupit će brže nego što se očekivalo

Razorne klimatske promjene događaju se brže nego što se očekivalo, a svijet se kreće prema granici zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa, koju će dosegnuti za nešto više od deset godina, navodi UN.

Temperature koje su zabilježene posljednjih godina u raznim su dijelovima svijeta izazvale brojne razorne oluje i poplave, topljenje ledenjaka, toplinske valove koji su uništili usjeve i pogubne suše

Razorne klimatske promjene događaju se brže nego što se očekivalo, a svijet se kreće prema granici zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa koju će dosegnuti za nešto više od deset godina, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Temperature koje su zabilježene posljednjih godina u raznim su dijelovima svijeta izazvale brojne razorne oluje i poplave, toplinske valove koji su uništili usjeve i pogubne suše, prenosi Hina.

No, generacije koje dolaze najtoplije razdoblje 2020-ih smatrat će relativno hladnima, čak i ako se emisije fosilnih goriva koja zagrijavaju planet brzo smanje, stoji u izvještaju UN-ovog savjetodavnog vijeća za klimu.

“Sažetak za kreatore politika” na 36 stranica sinteza je šest velikih izvještaja od 2018. do danas, a sastavio ga je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC).

Izvještaj je brutalan podsjetnik na to da čovječanstvo, premda raspolaže alatima za sprečavanje klimatske katastrofe, još te alate ne koristi.

Utjecaj na budućnost

Svijet bi početkom 2030-ih mogao dosegnuti zadani cilj ograničenja porasta temperature do 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što će utjecati na blisku budućnost.

No, šef IPCC-a je AFP-u kazao kako smatra da još nije kasno da se stvari preokrenu te je izvještaj nazvao “porukom nade”.

“Imamo znanje i iskustvo, tehnologiju, alate, finansijska sredstva, zapravo sve što je potrebno za prevladavanje klimatskih problema kojih smo već tako dugo svjesni”, rekao je Hoesung Lee u videointervjuu. “No, u ovom nam trenutku nedostaje ključna stvar – jaka politička volja da se ova pitanja riješe jednom zauvijek.”

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je, reagirajući na izvještaj kazao da bi bogate zemlje koje teže ugljičnoj neutralnosti u 2050. godini ili kasnije, trebale ubrzati svoje ciljeve i realizirati ih najkasnije do 2040. da bi se “deaktivirala klimatska tempirana bomba”.

“Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi”, rekao je šef Ujedinjenih naroda u videoporuci nakon što je grupa IPCC-ovih stručnjaka objavila najnoviji izvještaj.

Guterres ga je usporedio s “vodičem za preživljavanje čovječanstva”.

IPCC je jasno istaknuo da korist koju za društvo i svjetsko gospodarstvo ima ograničenje globalnog zatopljenja ispod dva stepena Celzijusa nadmašuje ekonomske troškove.

Devetodnevne pregovore koji su održani u švicarskom Interlakenu obilježile su nesuglasice o fosilnim gorivima, daleko najsnažnijem pokretaču globalnog zatopljenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada