Assad u drugoj službenoj posjeti Emiratima

Posjeta dolazi sa pojačanim angažmanom arapskih država prema vladi u Damasku, koja je politički izolirana u regiji od početka rata u Siriji.

Bashar al-Assad sastao se sa šeikom Mohammedom bin Zayed Al Nahyanom u Abu Dhabiju (Reutersa)

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, rekao je svom sirijskom kolegi da je vrijeme da se diplomatski izolirani Damask reintegrira u širu arapsku regiju tokom sastanka u Abu Dhabiju, izvijestili su državni mediji, prenosi Fena.

Putovanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, njegovo drugo u Ujedinjene Arapske Emirate nakon mnogo godina, dolazi nakon prošlomjesečnog posjeta Omanu, njegovih jedinih službenih angažmana u arapskim zemljama od početka rata u Siriji 2011, navodi AFP.

Ova posjeta dolazi sa pojačanim angažmanom arapskih država prema vladi u Damasku, koja je politički izolirana u regiji od početka rata u Siriji i izbačena iz Arapske lige sa sjedištem u Kairu 2011. godine zbog nasilnog gušenja prodemokratskih demonstracija.

“Sirija je predugo bila odsutna od svoje braće i došlo je vrijeme da se vrati u svoje arapsko okruženje”, rekao je šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan Assadu tokom sastanka u predsjedničkoj palači, prema novinskoj agencija WAM.

Sheikh Mohammed je u izjavi na Twitteru rekao da su njih dvojica “održali konstruktivne razgovore s ciljem razvoja odnosa između dvije zemlje”.

“U našem razgovoru smo tražili načine za poboljšanje saradnje kako bi se ubrzala stabilnost i napredak u Siriji i regiji”, dodao je Sheikh Mohammed.

Velika pomoć Siriji

Predsjednik Emirata pozvao je na napore da se olakša repatrijacija sirijskih izbjeglica i podržao angažman između Damaska i Ankare, koja sada radi na zbližavanju s Assadom nakon godina podrške pobunjenicima koji se bore protiv njegove vlade.

Abu Dhabi, koji je normalizirao odnose s Assadovom međunarodno izoliranom vladom 2018, pridonio je naporima u pomoći nakon potresa koji je 6. februara pogodio jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju, usmrtivši desetke hiljada ljudi.

Sirijsko predsjedništvo saopćilo je da se Asma, supruga sirijskog predsjednika, u svom prvoj poznatoj službenoj posjeti inostranstvu s Assadom od 2011, sastala sa šeikom Fatimom bint Mubarak, koja je majka predsjednika Emirata i koju UAE smatraju “majkom nacije”.

Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su više od 100 miliona dolara pomoći potresom pogođenoj Siriji, što je daleko najveći iznos od bilo koje druge nacije.

Emirati su također poslali tim za potragu i spašavanje, osigurali hiljade tona artikala za hitnu pomoć i pružili medicinsku pomoć sirijskim žrtvama potresa u bolnicama u Emiratima.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, prošlog je mjeseca postao prvi visoki arapski dužnosnik koji je posjetio Siriju nakon potresa.

Izvor: Al Jazeera i agencije