Ko je Stormy Daniels i da li bi Trump mogao biti optužen?

Istraga je fokusirana na isplatu 130.000 dolara zvijezdi ‘filmova za odrasle’ Stormy Daniels tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016. godine.

Porno glumica Stormy Daniels tvrdi da joj je plaćeno da šuti o seksu sa Donaldom Trumpom, koji se dogodio 2006. godine (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi biti optužen u New Yorku već ove sedmice zbog navodnog prikrivanja tajnih isplata za šutnju zvijezdi “filmova za odrasle” tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

U objavi na društvenim mrežama u subotu, Trump, koji traži republikansku nominaciju za predsjednika 2024. godine, rekao je kako očekuje da će biti uhapšen u utorak i pozvao sljedbenike na protest, iako je glasnogovornik kasnije kazao da Trump nije obaviješten ni o kakvom planiranom hapšenju.

Istraga u vezi bivšeg predsjednika fokusirana je na isplatu od 130.000 dolara koju je Michael Cohen, Trumpov bivši lični advokat i “fikser”, platio zvijezdi “filmova za odrasle” Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine.

Ko je Stormy Daniels?

Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, američka je glumica u “filmovima za odrasle”, koja je posljednjih godina privukla značajnu medijsku pažnju.

Prvi put je postala šire poznata 2018. godine, kada je otkriveno da joj je Cohen platio da šuti o navodnom seksualnom susretu s Trumpom 2006. godine.

Skandal u vezi navodne afere i naknadne navodne tajne isplate dospio je na međunarodne naslovnice i pokrenuo pravnu bitku između Daniels i predsjednikovog tabora.

Daniels je podnijela tužbu za poništavanje ugovora o tajnosti podataka (NDA), tvrdeći da Trump nikada nije potpisao ugovor te stoga nije bio pravno obavezujući.

Uprkos naporima da se priča zataška, Daniels je postala glasni kritičar bivšeg predsjednika i njegove administracije.

Nastavila je govoriti o navodnom susretu s Trumpom, skrećući pažnju na probleme poput kršenja finansiranja kampanje i korištenja NDA-a za ušutkavanje žrtava seksualnog napada.

Majka jednog djeteta je i dalje je kontroverzna figura u američkoj politici i popularnoj kulturi.

Kako se slučaj razvio?

Daniels je prvi put opisala navodni susret s Trumpom 2011. godine u intervjuu za časopis In Touch Weekly.

Rekla je da je upoznala Trumpa na dobrotvornom turniru u golfu u julu 2006. godine i tvrdi da je par jednom imao seks u njegovoj hotelskoj sobi na jezeru Tahoe, ljetovalištu između Kalifornije i Nevade.

“Nije djelovao zabrinuto zbog toga. Bio je pomalo arogantan”, kazala je odgovarajući na pitanje novinara je li joj Trump rekao da šuti o njihovoj navodnoj zajedničkoj noći.

Časopis isprva nije objavio priču nakon pravnih prijetnji Trumpovog advokata Cohena, objavljeno je u emisiji 60 minuta kanala CBS News.

Časopis je konačno objavio članak 2018. godine, sedmicama prije nego što je Daniels rekla za 60 minuta da joj je zaprijećeno nedugo nakon što je pristala razgovarati s novinarima časopisa 2011. godine.

Rekla je da je kasnije od Cohena prihvatila 130.000 dolara “za šutnju” mjesec prije izbora 2016. godine, jer je bila zabrinuta za sigurnost svoje porodice.

Cohen se 2018. godine izjasnio krivim za kršenja finansiranja kampanje povezana s njegovim organiziranjem isplata Daniels i još jednoj ženi, među ostalim zločinima.

Kazao je da mu je Trump kazao da izvrši uplatu.

Cohen je svjedočio pred velikom porotom 13. marta i ponovo 15. marta, prema riječima njegovog advokata Lannyja Davisa.

Kako je Trump odgovorio?

Zasjedanja velike porote nisu javna.

Savezni tužitelji, koji su optužili Cohena, naveli su u sudskim dokumentima da su isplate lažno evidentirane kao da su isplaćene za pravne usluge.

Okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg je, također pred velikom porotom u New Yorku, iznio dokaze o isplati 130.000 dolara Daniels, u zamjenu za njenu šutnju o navodnoj aferi, prema izvorima, izvijestio je Reuters.

Daniels je rekla da je od Trumpovog advokata Cohena prihvatila 130.000 dolara ‘za šutnju’ mjesec dana prije izbora 2016. jer je bila zabrinuta za sigurnost svoje porodice (Reuters)

Trump je negirao aferu, a njegov advokat optužio je Daniels za iznudu.

Također je optužio Bragga, izabranog demokratu, da ga je ciljao radi političke dobiti i mogao bi pokušati tražiti odbacivanje optužbi na toj osnovi.

Trump bi vjerovatno pokušao ishoditi odbacivanje optužbi i na druge načine, od kojih bi neki mogli predstavljati komplicirana pravna pitanja, za čije rješavanje treba vremena.

U kojoj fazi su istrage?

Daniels se sastala i odgovorila na pitanja tužitelja sa Manhattana koji istražuju isplatu te je voljna biti svjedok, objavio je njen advokat Clark Brewster 15. marta na Twitteru.

Daniels mu se na Twitteru zahvalila što joj “pomaže u našoj kontinuiranoj borbi za istinu i pravdu”.

New York Times je, pozivajući se na izvore, izvijestio da bi najvjerovatnije optužbe protiv Trumpa bile za krivotvorenje poslovne dokumentacije, što obično predstavlja prekršaj.

Kako bi podigli tu optužbu na krivično djelo, tužitelji moraju dokazati da je Trump krivotvorio evidenciju kako bi prikrio drugi zločin.

Jedna je mogućnost, prema NYT-u, da bi tužitelji mogli ustvrditi da je sama isplata prekršila državni zakon o finansiranju kampanje, s obzirom da je, zapravo, bila nezakonita tajna donacija za poticanje njegove kampanje.

Korištenje državnog izbornog zakona za podizanje optužbi za lažnu poslovnu evidenciju neprovjerena je pravna teorija, rekli su stručnjaci, a Trumpovi advokati sigurno će je osporiti.

Trump bi, također, mogao osporiti je li rok zastare – pet godina u ovom slučaju – trebao isteći.

Prema njujorškom zakonu, rok zastare može se produžiti ako je optuženik bio van države, ali Trump bi mogao tvrditi da se to ne bi trebalo odnositi na obavljanje dužnosti predsjednika SAD-a.

Šta bi se sljedeće moglo dogoditi?

U bliskoj budućnosti bilo kakva optužnica zahtijevala bi od Trumpa da otputuje u ured okružnog tužitelja u središtu New Yorka kako bi se predao.

U slučajevima “bijelih ovratnika”, generalno nenasilne prirode i koji često uključuju javnu korupciju i razne prevare, advokati optuženika i tužitelji obično se dogovore oko datuma i vremena, umjesto da osobu uhapse kod kuće.

Trumpu bi se uzeli otisci prstiju i fotografirali bi ga za policijsku evidenciju te bi se pojavio na sudu radi iščitavanje optužnice.

Vjerovatno će biti pušten na vlastitu odgovornost i bit će mu dozvoljeno da ode kući, kažu stručnjaci.

Trumpov advokat Joe Tacopina rekao je 17. marta za CNBC da će se Trump predati ako bude optužen.

Ako Trump odbije dobrovoljno doći, tužitelji bi mogli tražiti njegovo izručenje sa Floride, gdje trenutno boravi.

Kad bi bio optužen, Trump bi postao prvi bivši predsjednik SAD-a koji se suočava s krivičnim progonom.

Duže od godinu od optužnice do suđenja

Ankete pokazuju da on vodi među potencijalnim suparnicima za republikansku nominaciju, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa, za kojeg se očekuje da će se kandidirati za Bijelu kuću.

Prosječnom krivičnom postupku u New Yorku potrebno je duže od godinu da pređe od optužnice do suđenja, a Trumpov slučaj daleko je od tipičnog.

To povećava mogućnost da će se Trumpu morati suditi usred predsjedničke kampanje 2024. godine, ili čak nakon izbornog dana.

U slučaju da bude izabran, ne bi imao ovlasti da sam sebe pomiluje od državne optužbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije