Izraelski ministar Bezalel Smotrich: Palestinci ne postoje

Krajnje desničarski ministar finansija negirao je postojanje palestinskog naroda i rekao da je to koncept izmišljen prije manje od 100 godina.

Ne postoji palestinska historija, ne postoji palestinski jezik, rekao je Bezalel Smotrich (Reuters)

Izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich negirao je postojanje palestinskog naroda i rekao da je to koncept izmišljen prije manje od 100 godina, u komentarima izrečenim u nedjelju navečer u Parizu.

“Ne postoje Palestinci, jer ne postoji palestinski narod”, kazao je on na događaju u glavnom gradu Francuske, prema medijskim izvještajima, prenosi Hina.

Koncept su, rekao je Smotrich, izmislili “neki Arapi u regiji kako bi se borili protiv cionističkog pokreta”.

Ova “historijska istina” mora se čuti širom svijeta, uključujući Bijelu kuću u Washingtonu, dodao je.

“Ne postoji palestinska historija. Ne postoji palestinski jezik”, nastavio je Smotrich u obraćanju koje je održano na hebrejskom jeziku.

Dodao je da su ljudi poput njega i njegovih djedova i baka “pravi Palestinci” te istaknuo da njegova porodica živi u regiji već 13 generacija.

‘Rasistička, fašistička i ekstremistička izjava’

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na Smotricheve zapaljive izjave.

Izjavu je nazvalo “rasističkom, fašističkom i ekstremističkom” i saopćilo da ona potiče daljnju eskalaciju u regiji.

Smotrichevi komentari došli su u vrijeme dok su u nedjelju u Egiptu trajali pregovori između palestinskih i izraelskih dužnosnika o suzbijanju rastućeg nasilja na drugom takvom sastanku u manje od mjesec dana.

Dužnosnici su obećali da će raditi na deeskalaciji nasilja uoči mjeseca ramazana.

Prijašnjih godina izbili su sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod džamije Al-Aqsa na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa s jevrejskim Pashom i kršćanskim Uskrsom.

Izvor: Agencije