U Japanu zabilježen rekordan broj samoubistava učenika

Broj samoubistava učenika povećao se za 39 lani u odnosu na 2021. godinu, odnosno bilo ih je rekordnih 512, pokazuju podaci Ministarstva obrazovanja.

Broj samoubistava učenika u prošloj godini bio je najveći od kada su uporedivi podaci postali dostupni 1980. godine (EPA)

Broj samoubistava učenika u Japanu povećao se za 39 lani u odnosu na 2021. godinu, odnosno bilo ih je rekordnih 512, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva obrazovanja, zasnovani na vladinim statistikama.

Samoubistva među osobama mlađim od 19 godina, uključujući one koji su upisani u škole, najviše se pripisuju zabrinutosti za neuspjeh u akademskom obrazovanju, lošim izgledima za karijeru i stresu zbog prijemnih ispita u školama i fakultetima, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Kyodo.

Od ukupnog broja, samoubistvo je izvršilo 17 osnovaca, 143 učenika u nižim i 352 u srednjim školama.

Po mjesecima, samoubistava je bilo najviše u junu – 60, zatim 57 u septembru i 47 u martu.

Učenici osnovnih škola u Japanu imaju između šest i 12 godina.

Identificirati učenike koji pokazuju stres

Broj samoubistava učenika u Japanu u prošloj godini bio je najveći od kada su uporedivi podaci postali dostupni 1980. godine, saopćilo je Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije.

Ministarstvo je prikupilo podatke na osnovu statistike Nacionalne policijske agencije i Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Zbog toga što su brige učenika bile najveće na kraju školske godine u martu, Ministarstvo obrazovanja je pozvalo obrazovne odbore širom zemlje da pruže najbolje moguće karijerno vođenje i da pažljivo identificiraju učenike koji pokazuju znakove stresa.

Ministarstvo je zatražilo od državnih srednjih škola da odgovore na anketu da bi se saznalo šta preduzimaju da bi spriječili samoubistva i kako su reagirali u slučajevima kada je do njih došlo.

Izvor: Agencije