Kim: Ništa nije nemoguće usred poljoprivrednih napora

Sjevernokorejski lider govori o ‘naprednoj tehnologiji i modernoj civilizaciji’, dok svijet izvještava o nestašicama hrane i gladi u izoliranoj zemlji.

Kim Jong-un je treća generacija porodice koja vlada tajnovitom Sjevernom Korejom (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je zvaničnike da ispune ciljeve poljoprivredne proizvodnje usred prijavljenih nestašica hrane, proglašavajući da “ništa nije nemoguće” pod vodstvom vladajuće Radničke partije.

Na sastanku vladajuće stranke rekao je da bi se zvaničnici trebali koncentrirati na “bezuslovno” postizanje ciljeva proizvodnje žitarica, povećanje prinosa na svim farmama i iskorenjivanje “unutrašnjih faktora koji imaju negativan utjecaj na razvoj poljoprivrede”.

Kim, treća generacija porodice koja vlada tajnovitom Sjevernom Korejom, također je pozvao zvaničnike da “značajno ojačaju političke, ideološke, materijalne i tehničke osnove sela”, objavila je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

‘ 38 North’: Zemlja se nalazi na rubu gladi

“Njegov završni govor, zasnovan na dubokoj originalnosti i naučnoj tačnosti, oružje je promjene koje je pružilo odskočnu dasku za epohalni skok u guranju naprijed s gigantskim procesom provedbe programa ruralne revolucije u novoj eri…”, dodaje se.

(Reuters)

Kim je ranije ove sedmice pozvao je na “radikalnu promjenu” u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se postavili “temelj za stabilan i održiv razvoj poljoprivrede”.

Njegove primjedbe dolaze usred zabrinutosti da se situacija s hranom pogoršava u Sjevernoj Koreji, jednoj od najsiromašnijih i najizoliranijih zemalja svijeta.

Južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja prošle sedmice je saopćilo da se sjeverni susjed suočava s “teškom” prehrambenom situacijom i da je bilo izvještaja o umiranjima od gladi.

Istraživački centar “38 North” sa sjedištem u Washingtonu saopćio je u prošlomjesečnom izvještaju da se zemlja nalazi na rubu gladi nakon što žetva 2020-21. “vjerovatno nije zadovoljila minimalne ljudske potrebe”.

Sjeverna Koreja dugo je patila od nestašice hrane, uključujući razornu glad iz 1990-ih, za koju se procjenjuje da je usmrtila između 240.000 i 3,5 miliona ljudi.

Analitičari su za trenutnu nestašicu hrane okrivili kombinaciju loše žetve i ekstremnog nevremena, kao i blokadu i smanjenu trgovinu s Kinom tokom pandemije COVID-19.

Strana pomoć upoređena s ‘otrovnim slatkišima’

Ekonomija Sjeverne Koreje smanjila se za 0,1 posto u 2021. godini, što je pad drugu godinu zaredom, pokazuju podaci Centralne banke Južne Koreje.

Na sastanku vladajuće stranke, Kim je iznio planove za stvaranje “bogatih i visoko civiliziranih socijalističkih ruralnih zajednica, s naprednom tehnologijom i modernom civilizacijom”, koji će biti “pretočeni u stvarnost u bliskoj budućnosti”.

Uprkos prijavljenim poteškoćama, Sjeverna Koreja je odbacila prijedloge da prihvati pomoć izvana.

Službene novine Rodong Sinmun prošle sedmice su pozvale na veću ekonomsku samopouzdanost i uporedile stranu pomoć s “otrovnim slatkišima”.

Izvor: Al Jazeera