SAD prodaje Tajvanu oružje vrijedno 619 miliona dolara

Američko odobrenje dolazi u trenutku dok Tajvan javlja o upadima kineskih zračnih snaga u njihov prostor protuzračne odbrane.

Avion, Borbeni avion, F-16
Tajvanu su odobrene i rakete za borbene avione F-16 (EPA)

SAD je odobrio potencijalnu prodaju Tajvanu novog oružja vrijednog 619 miliona dolara, uključujući projektile za borbene avione F-16, u trenutku dok Tajvan javlja o upadima kineskih zračnih snaga u njihov prostor protuzračne odbrane.

Prodaja oružja vjerovatno će dodatno pogoršati napete veze između Washingtona i Pekinga, koji je zahtijevao prestanak takvih poslova, smatrajući ih neopravdanom podrškom Tajvanu, otoku s demokratski izabranom vlašću, a koji Kina smatra svojom teritorijom.

Pentagon je u srijedu saopćio da je State Department odobrio potencijalnu prodaju Tajvanu oružja i opreme, koja uključuje 200 protuzračnih naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) i 100 raketa AGM-88B HARM.

“Predložena prodaja pridonijet će sposobnosti Tajvana da osigura odbranu svog zračnog prostora, regionalnu sigurnost i interoperabilnost sa SAD-om”, piše u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Za 24 sata uočen 21 kineski avion

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da će rakete pomoći u “efikasnoj odbrani zračnog prostora, kako bi se nosilo s prijetnjama i provokacijama komunističke [kineske] vojske” te da će ojačati obrambene zalihe.

Tajvan je u četvrtak izvijestio o drugom danu velikih upada kineskih zračnih snaga u identifikacijsku zonu protuzračne odbrane, pri čemu je tokom posljednja 24 sata uočen 21 kineski avion.

Kina je saopćila da su njene aktivnosti u tom području opravdane, jer nastoji odbraniti svoj teritorijalni integritet i upozoriti SAD na odnose s Tajvanom, uprkos ljutnji koju to u Tajvanu izaziva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada