New York plaća milione uhapšenim na protestima za Georgea Floyda

Prema nagodbi, svaki od 300 demonstranata uhapšenih u Mott Havenu, četvrti Bronxa, primit će 21.500 dolara ako tu odluku odobri savezni sudija.

Širom Amerike održavani su protesti nakon ubistva Georga Floyda (AP)

Gradske vlasti New Yorka pristale su platiti milionsku odštetu demonstrantima koji su tužili policiju za pregrubo postupanje na protestima protiv rasizma u junu 2020. godine, nakon ubistva Georgea Floyda.

Prema nagodbi, svaki od 300 demonstranata uhapšenih u Mott Havenu, četvrti Bronxa, primit će 21.500 dolara ako tu odluku odobri savezni sudija.

Za sada nije tačno utvrđeno koliko će se novca na kraju morati izdvojiti iz gradske blagajne, s obzirom da su neki odlučili dići privatne tužbe, a svota bi se mogla popeti do sedam miliona dolara.

Nakon što je policija u Minneapolisu u maju 2020. godine zaustavila nenaoružanog Afroamerikanca i prikovala na tlo, a gotovo devet minuta nakon što mu je policajac klečao na vratu, 46-godišnji George Floyd je preminuo, što je izazvalo val protesta diljem zemlje.

Prekoračenje sile u ‘izazovnim vremenima’

Protesti su 4. juna izbili i u New Yorku, a prema kolektivnoj tužbi podnesenoj kasnije 2020. godine njujorška policija je, kako se tvrdi, miroljubive demonstrtante sabila u gomilu i potom provela masovna hapšenja te prema nekim osobama primjenila silu, koristeći se policijskim palicama i “pepper” sprejevima.

Njujorška policija je saopćila da je protest organiziran u “izazovnim vremenima”, usred pandemije COVID-19 i restrikcijskih mjera te da je pokušala balansirati između prava na protest i zdravstvenih mjera koje su bile na snazi.

Komisija za civilni nador policije izdala je u decembru 2020. godine izvještaj po kojem je policija koristila silu, uključujući “sabiranje”, a da nije pravila razliku između miroljubivih demonstranata i nasilnika, čime je pridonijela jačanju napetosti između demonstranata i policijskih službenika.

U sudskim nagodbama nakon tužbi zbog policijskog postupanja, New York je 2022. godine isplatio 121 milion dolara, najviše u posljednjih pet godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada