Nesreća u Grčkoj: Nedostaci željezničke mreže izlaze na vidjelo

Predstavnici sindikata su prije tri sedmice upozorili na teško stanje u željezničkom saobraćaju.

U frontalnom sudaru dva voza u Grčkoj u utorak navečer poginulo najmanje 57 osoba, objavila je policija (Reuters)

Dva dana nakon kobnog sudara dva voza u Grčkoj u kojem je poginulo najmanje 57 osoba, na vidjelo izlaze veliki nedostaci i zastarjelost željezničke mreže, a sindikati su i prije nesreće uputili više upozorenja.

Predstavnici sindikata su prije tačno tri sedmice upozorili na teško stanje u željezničkom saobraćaju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Kada se nesreća dogodi odgovorni će liti krokodilske suze”, upozorili su, kritizirajući “veliki nedostatak osoblja”.

Ujedno su upozorili na “nedostatak mjera zaštite na radnom mjestu što se tiče sigurnosti rada i saobraćaja vozova”.

Deseci poginulih

Policija je u objavila da je u frontalnom sudaru dva voza u Grčkoj u utorak navečer poginulo najmanje 57 osoba, dok se najmanje 56 ljudi smatra nestalima.

“Poginulo je 57 osoba”, rekao je glasnogovornik policije Constantin Dimoglidou i dodao da je “moguće da su neki bili u vozu, a da ih porodica nije proglasila nestalim”.

Stručnjaci i mediji su nakon nesreće kritizirali “nedostatak elektroničkih sistema” i nedostatak osoblja, dok je šef stanice, osumnjičen za nesreću, priznao na sudu da je pogriješio.

Mediji, pa tako i javna televizija ERT, isticali su njegov nedostatak iskustva jer je, po njihovim informacijama, imenovan na tu dužnost prije samo 40 dana, a ranije je radio u ministarstvu prosvjete. Prije stupanja na novo radno mjesto završio je tromjesečni kurs.

Željeznički sektor ‘hronično bolestan’

Sama vlada je u četvrtak priznala da je željeznički sektor “hronično bolestan”.

Vlada je priznala “kašnjenje” u modernizaciji željeznice u Grčkoj, gdje građani radije putuju autobusom, automobilom i brodom.

“Odgovornost moraju preuzeti svi koji su upravljali modernizacijom mreže”, rekao je za AFP stručnjak Konstantinos Hasiotis.

Dnevni list Ta Nea piše da je Evropska komisija prije petnaestak dana prijavila Grčku Evropskom sudu pravde (ECJ) zbog neispunjavanja obaveza koje proističu iz direktive o željezničkoj infrastrukturi. Sindikat željezničara je više puta kritizirao zastarjelost sigurnosne infrastrukture.

“Do 2010. provodila se modernizacija signalizacije željezničke mreže, ali su se tokom finansijske krize sigurnosni sistemi počeli urušavati”, rekao je Panatiotis Terezakis, savjetnik grčke uprave za željeznicu.

Izvor: Agencije