Trupe Južne Koreje pripremaju se za prijetnje Sjevera

Načelnik Združenog generalštaba Južne Koreje, general Kim Seung-kyum pozvao je trupe da održe sposobnosti da bez greške udare na neprijateljske kritične objekte.

General je najavio uspostavljanje ratnog stanja kombiniranih operacija protiv rastućih prijetnji iz Sjeverne Koreje (Reuters/Ilustracija)

Načelnik Združenog generalštaba Južne Koreje, general Kim Seung-kyum, najavio je da će uspostaviti ratno stanje kombiniranih operacija protiv rastućih prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Pozvao je trupe da održe svoje sposobnosti da “bez greške udare na neprijateljske kritične objekte”, izvještava novinska agencija Yonhap, citirajući saopćenje iz njegovog ureda.

“Kim je naglasio važnost iskorištavanja sposobnosti za napade na kritične objekte neprijatelja i uspostavljanja ratnog stanja kombiniranih operacija kroz poboljšanje interoperabilnosti između saveznika kroz realističnu obuku kombiniranih specijalnih operacija”, naveli su iz Združenog generalštaba, prenosi Anadolija.

Lansiranje projektila i vojne vježbe

Kim je, također, govorio o rastućim prijetnjama iz Sjeverne Koreje i pozvao trupe da se pripreme za nanošenje kritične štete neprijatelju, navodi se u saopćenju.

Napetosti na Korejskom poluotoku eskalirale su krajem prošle godine, kada je Sjeverna Koreja lansirala najmanje 60 projektila, dok su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države održale zajedničke vojne vježbe.

Izvor: Agencije