Izvinjenje norveškog ministra domorocima zbog vjetroelektrana

Vrhovni sud Norveške je 2021. presudio da su izgradnjom dvije vjetroelektrane u Fosenu prekršena prava naroda Saami.

Demonstranti su u srijedu blokirali ulaz u nekoliko norveških ministarstava, zbog čega je Aasland bio primoran otkazati najavljenu zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji (Reuters)

Norveški ministar energetike Terje Aasland izvinio se domorodačkom narodu Saami zbog izgradnje vjetroparkova na pašnjacima irvasa koje uzgajaju rekavši kako su time „prekršena ljudska prava“ nakon demonstracija ekoloških aktivista u glavnom gradu Oslu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Reuters.

Privedena Greta Thunberg

Demonstranti su u srijedu blokirali ulaz u nekoliko norveških ministarstava, zbog čega je Aasland bio primoran otkazati najavljenu zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji.

Policija je u pokušaju da rastjera okupljene na demonstracijama koji su zahtijevali uklanjanje 151 vjetrenjače nakratko privela švedsku aktivisticu za zaštitu životne sredine Gretu Thunberg.

„Izvinio sam se u ime Vlade i sektora za uzgoj irvasa, zbog činjenice da su dozvole za izgradnju vjetroparkova predstavljale kršenje ljudskih prava“, rekao je ministar energetike Norveške.

Ugnjetavanje Laponaca

Vrhovni sud Norveške je 2021. presudio da su izgradnjom dvije vjetroelektrane u Fosenu prekršena prava naroda Saami, koja su dobili međunarodnim konvencijama, no turbine još uvijek rade iako je prošlo 16 mjeseci od presude.

Narod Saami živi u Laponiji, regiji koja se proteže od sjevernih dijelova Norveške preko Švedske i Finske do Rusije, ranije se suočavao sa ugnjetavanjem na osnovu kulturne pripadnosti kada im je bilo zabranjeno da upotrebljavaju maternji jezik. Taj nekada nomadski narod živi danas uglavnom modernim načinom života, ali i dalje uzgaja irvase.

Izvor: Agencije