Izrael ukinuo blokadu Jerihona nakon ubistva osumnjičenog Palestinca

Stroga ograničenja kretanja nametnuta su Palestincima u Jerihonu nakon što je ove sedmice ubijen američko-izraelski građanin.

Izraelske snage ubile su Mahmouda Hamdana u srijedu tokom racije u gradu Jerihou na okupiranoj Zapadnoj obali (Ammar Awad/Reuters)

Izraelska vojska ukinula je trodnevnu blokadu palestinskog grada Jerihona na istočnoj okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je ubila čovjeka za kojeg tvrdi da je odgovoran za pucnjavu u kojoj je ubijen Amerikanac-Izraelac ranije ove sedmice.

Izraelske snage ubile su 22-godišnjeg Palestinca Mahmouda Jamala Hassana Hamdana tokom racije u izbjegličkom kampu Aqabet Jaber u Jerihonu u srijedu poslijepodne.

Podlegao je ranama kasnije tokom dana, potvrdilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Jerihon je u četvrtak zahvatio opći štrajk u znak protesta zbog Hamdanova ubistva, dok je izraelska vojska uklonila kontrolne tačke i blokade cesta koje je postavila na ulazima u grad, a koje su uveliko ograničile kretanje hiljada Palestinaca, dok su tragali za počiniteljem pucnjava.

Palestinski napad dogodio se u ponedjeljak, kada je ubijen Elan Ganeles, 26-godišnji američko-izraelski građanin i bivši vojnik izraelske vojske, na autocesti u blizini okupiranog Jerihona.

Incident se dogodio nakon što su stotine židovskih doseljenika divljale Huwarom i drugim palestinskim selima južno od Nablusa na Zapadnoj obali, ubivši jednog palestinskog civila i ranivši stotine, te spalivši desetke automobila i domova, u onome što je opisano kao “pogrom”.

Pojačane trupe

Izrael je pojačao svoje trupe u svojim bazama na Zapadnoj obali nakon što su u nedjelju ubijena dva brata iz ilegalnog židovskog naselja.

Taj je napad uslijedio nakon velike izraelske invazije na okupirani grad Nablus 22. februara u kojoj je poginulo 11 Palestinaca, što je najveći broj palestinskih žrtava u jednoj izraelskoj operaciji od 2005. godine.

Napad na Nablus dogodio se jedva mjesec dana nakon što su izraelske snage ubile deset Palestinaca u sličnoj invaziji na izbjeglički kamp u Jeninu.

Nakon opsade koja je započela u ponedjeljak, izraelske snage izvršile su raciju u izbjegličkom kampu Aqabet Jaber s najmanje dvadeset oklopnih vozila, ubivši Hamdana i uhapsivši najmanje četvero drugih u srijedu.

Palestinski medicinari snimljeni su kako pokušavaju reanimirati Hamdana, prije nego što je izraelska vojska preuzela njegovo tijelo i nastavila ga držati.

Stanovnici su kazali da je izraelska vojska koristila njihove domove kao vojne baze tokom operacije pokretanja napada.

Ograničeno kretanje

“Izraelska vojska je preuzela našu kuću. Gađali su kuću nasuprot naše”, rekla je Fathiya Maharmah, lokalna stanovnica, za Al Jazeeru.

“Upali su nam u kuću kad smo se okupili na ručku. Sve su nas satjerali u ugao kuće u salonu i satima nam zabranili da se krećemo ili bilo što radimo.”

Maharmah je također rekla da su izraelski snajperisti zauzeli položaje u njihovim domovima tokom racije.

Video, koji je potvrdila Al Jazeera, pokazuje kako izraelski vojnici koriste Palestinca i njegovo dijete kao živi štit tokom operacije.

Opsada Jerihona uključivala je oštra ograničenja kretanja na graničnom prijelazu al-Karameh, ili Allenby, s Jordanom – jedinim načinom da Palestinci na Zapadnoj obali putuju u inostranstvo.

Najmanje 65 Palestinaca, uključujući 13 djece, ubile su izraelske snage od početka 2023. godine.

“U protekle 22 godine nismo zabilježili toliko mučenika u prva dva mjeseca u godini”, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izvor: Al Jazeera