Opozicija u Turskoj dogovorila zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima

Šest opozicionih stranaka postiglo je dogovor o zajedničkom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima koji će se održati 14. maja.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili su zakazani za 18. juni, ali su pomjereni za 14. maj (Reuters)

Nacionalni savez u Turskoj, koji čini šest opozicionih stranaka, postigao je dogovor o zajedničkom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima u toj državi, prenosi agencija Anadolija i dodaje kako će ime kandidata biti objavljeno u ponedjeljak, 6. marta.

U Ankari, glavnom gradu Turske, danas je održan sastanak predstavnika šest opozicionih stranaka koje čine Naconalni savez, poznat i kao “šestorka”.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednica IYI partije Meral Aksener, predsjednik Demokratske partije Gultekin Uysal, predsjednik Partije demokratije i progresa Ali Babacan, predsjednik Partije budućnosti Ahmet Davutoglu te domaćin sastanka predsjednik Partije Saadet Temel Karamollaoglu.

Zajednička izjava

Nakon sastanka objavljena je zajednička izjava sa potpisima svih šest predsjednika stranaka.

„Kao čelnici političkih stranaka koje čine Nacionalni savez, postigli smo zajednički dogovor o našem zajedničkom kandidatu na 13 predsjedničkim i izborima za 38. saziv turskog parlamenta. Ponovo ćemo se okupiti, u organizaciji Saadet partije, kako bi podijelili završnu izjavu s javnošću 6. marta 2023., nakon što predsjednici stranaka obavijeste nadležne odbore svojih stranaka”, piše u zajedničkoj izjavi.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili su zakazani za 18. juni, ali su pomjereni za 14. maj.

Iako je u turskoj javnosti bilo govora o mogućoj promjeni termina izbora, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je potvrdio da će izbori biti održani 14. maja, kako je i ranije planirano.

Izvor: Agencije