Iran pogubio više od 90 ljudi ove godine

Neke osobe su pogubljene zbog protesta u Iranu koje je potaknula smrt mlade Iranke Mahshe Amini u septembru 2022.

Nevladine organizacije govore o sve većem broj smrtnih kazni u Iranu progonjenim manjinama (EPA)

Iranske vlasti su pogubile najmanje 94 osobe od početka 2023, izvijestili su Amnesty International i iranska nevladina organizacija Centre Abdorrahman Boroumand koji upozoravaju na “znatan porast” u poređenju s istim periodom prošle godine.

“Vlasti su pogubile najmanje 94 osobe samo od januara do februara”, pokazuju informacije koje su prikupile te dvije organizacije za ljudska prava koje u saopćenju govore o “strašnim navodima o spolnom nasilju i o drugim vrstama zlostavljanja” radi iznude priznanja, prenose AFP i Hina.

Ujedno upozoravaju na “znatan porast” broja smaknuća u odnosu na isti period 2022.

Dvije nevladine organizacije kritikuju i “sve veći broj smrtnih kazni izrečenih progonjenim manjinama”.

“Od početka godine, iranske vlasti su pogubile najmanje jednog pripadnika arapske manjine Ahwazi, 14 Kurda i 13 Baluča nakon nepoštenog suđenja i osudili najmanje desetak drugih na smrtnu kaznu, što je strašna eskalacija u izvršavanju smrtne kazne kao sredstva progona etničkih manjina”, ističe se u saopćenju.

Protesti u Iranu

Neke od ovih osoba osuđene su zbog aktualnih protesta u Iranu koje je potaknula smrt mlade Iranke Mahse Amini u septembru 2022. pošto je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila oblačenja.

“Svijet mora sada reagirati i pritisnuti iranske vlasti kako bi službeno proglasile moratorij na pogubljenja, poništile nepravedne osude na smrt i sve optužbe u vezi sa sudjelovanjem u mirnim protestima”, istaknula je Diana Eltahawy, zamjenica šefa Amnestyja za sjevernu Afriku i za Bliski istok.

Izvor: Agencije