Gotovo četvrtina stanovnika Njemačke su useljenici

Približno 19 miliona ili 23 posto stanovnika Njemačke su ili useljenici ili su im oba roditelja doselila u Njemačku, objavio je statistički ured.

Prema podacima Eurostata, Njemačka je među državama Evropske unije s najvišim postotkom useljenika među stanovnicima (EPA)

Gotovo četvrtina stanovnika Njemačke ima migrantsku pozadinu, objavio je statistički ured.

“Približno 19 miliona ili 23 posto stanovnika Njemačke su ili useljenici ili su im oba roditelja doselila u Njemačku”, navodi ured, prenosi Hina.

Od toga su 14,2 miliona ili 17,3 posto osobe koje su u Njemačku doselile iz neke druge zemlje nakon 1950. Njih 4,7 miliona ili 5,7 posto su potomci direktnih useljenika.

Kod daljnjih 3,7 miliona stanovnika jedan od roditelja je useljenik, ali se te osobe po najnovijim kriterijima više ne ubrajaju u osobe s migrantskom pozadinom.

Najmanje useljenika na istoku EU

Prema podacima Eurostata, Njemačka je među državama Evropske unije s najvišim postotkom useljenika među stanovnicima.

Rekorderi su Malta (22,3 posto) i Švedska (21,9 posto), a najmanji udio useljenika u ukupnom broju stanovnika (ispod jedan posto) imaju Bugarska, Rumunija i Poljska.

S obzirom na to da se objavljene brojke odnose na 2021, u statistike ne ulaze izbjeglice iz Ukrajine kojih je samo u Njemačku izbjeglo više od milion.

Izvor: Agencije