Francuska najavila finansiranje novih nuklearnih reaktora

Emmanuel Macron je napravio preokret u odnosu na prethodno obećanje da će smanjiti oslanjanje Francuske na nuklearnu energiju, predloživši izgradnju šest novih reaktora.

Francuska oko 70 posto električne energije dobija preko nuklearnih elektrana (Al Jazeera)

Vlada Francuske “ne vidi problem” u finansiranju šest novih nuklearnih reaktora, čiju je izgradnju predložio predsjednik te zemlje Emmanuel Macron, izjavio je glasnogovornik Vlade Olivier Veran.

Pprocjenjuje se da bi izgradnja tog objekta koštala najmanje 51 milijardu eura, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

”Vjerujemo u nuklearnu industriju, nema poteškoća da se finansiraju nuklearni reaktori koje je najavio predsjednik. Usvojit ćemo oblik finansiranja i vjerujte da nema problema”, rekao je Veran.

Macron je prošle godine napravio preokret u odnosu na prethodno obećanje da će smanjiti oslanjanje Francuske na nuklearnu energiju tako što je predložio izgradnju najmanje šest novih nuklearnih reaktora, koji bi trebali biti pušteni u rad od 2035. godine, i tako podići broj reaktora u zemlji na 14.

Koštat će najmanje 51 milijardu eura

Francuska oko 70 posto električne energije dobija preko nuklearnih elektrana.

Izvršni direktor distributera električne energije EDF, koja upravlja reaktorima u Francuskoj, Luc Remont kazao je zastupnicima u Parlamentu ranije ove sedmice da će izgradnja šest reaktora koštati najmanje 51 milijardu eura, upozoravajući da je to samo ”gruba procjena”.

Vlada je ranije nacionalizirala EDF, a Remont je rekao da kompanija ne može sama snositi troškove novih reaktora, sugerirajući da bi se država morala umiješati.

Ministrica za energetsku tranziciju Agnes Pannier-Runacher izjavila je da će finansiranje budućih nuklearnih reaktora biti predstavljeno do kraja godine.

Izvor: Agencije