Bivši premijer Italije Conte pod istragom zbog lošeg upravljanja pandemijom

Krivična djela za koje tužioci u Bergamu navode da su završili istragu su višestruko ubistvo iz nehata, krivica za epidemiju i odbijanje izvršenja službenih dužnosti.

Conte je rekao da će sarađivati sa tužiocima (EPA)

Italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv bivšeg premijera Giuseppea Contea zbog navodnog lošeg upravljanja pandemijom Covid-19 početkom 2020. godine, prenosi Tanjug.

To je agencija Reuters saznala preko izjava tri izvora sa direktnim saznanjima o tom pitanju.

Među ukupno 19 osumnjičenih su i bivši ministar zdravlja Roberto Speranza, guverner regiona Lombardije Attilio Fontana i rukovodioci i zvaničnici italijanskih državnih i regionalnih tijela za javno zdravlje, dodali su izvori.

Tužilaštvo u Bergamu, epicentru smrtonosne epidemije Covid-19, koja je počela u februaru 2020, objavilo je u srijedu saopćenje u kojem kažu da su završili istragu protiv 17 osumnjičenih, ne imenujući ih, prenosi britanska agencija.

U saopćenju je navedeno 17 ljudi, pošto su dokumenti koji se odnose na bivšeg premijera i bivšeg ministra zdravlja prebačeni u poseban sud koji se bavi vladinim zvaničnicima prema italijanskom zakonu, dodali su izvori.

Krivična djela za koje tužioci u Bergamu navode da su završili istragu su višestruko ubistvo iz nehata, krivica za epidemiju i odbijanje izvršenja službenih dužnosti.

Istraga javnog tužilaštva u Bergamu u suštini se bavila sa dva pitanja, navodi Reuters.

Spremni na saradnju

Prvi se odnosio na razloge zašto teže pogođeni manji gradovi oko Bergama nisu ranije stavljeni u karantin tokom izbijanja epidemije Covid-19, kada su su se infekcije brzo širile.

Drugi aspekt se odnosi na činjenicu da italijanski plan za pandemiju nije ažuriran od 2006. godine.

Conte, koji je bio premijer od 2018. do 2021. godine, a sada predvodi opozicioni Pokret 5 zvijezdica, saopćio je da će sarađivati sa tužiocima.

Speranza, koji predstavlja opozicionu Demokratsku partiju (PD) u parlamentu, rekao je da je kao ministar zdravlja u najboljem interesu zemlje spreman da odgovara za svoje postupanje.

Advokat predsjednika Lombardije Attila Fontane, saopćio je da je njegov klijent ispitan kao svjedok i da nije trebalo da bude obuhvaćen istragom.

“Sramota je da osoba koja je na početku saslušana kao svjedok, sazna iz novina da je pod istragom”, izjavio je danas Fontana.

U pisanom saopćenju, italijansko udruženje porodica žrtava Covid-19 navelo je da su preminuli platili cijenu za institucionalnu neefikasnost i nesposobnost, navodi Reuters.

Izvor: Agencije