SAD poziva na reformu Vijeća sigurnosti UN-a

Pet stalnih članica utvrđeno je Poveljom Ujedinjenih naroda i ne može se promijeniti, ali može se dodati više stalnih i izabranih članica, kaže ambasadorica SAD-a pri UN-u.

Zemlje poput Kine i Rusije autoritarnim pristupima pokušavaju oblikovati UN i svijet, kazala je Linda Thomas Greenfield (Reuters)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas Greenfield izjavila je da treba provesti reforme Vijeća sigurnosti UN-a i dodati više stalnih članica ovog tijela.

Odgovarajući na pitanja na sjednici koju je organizirao resorni pododbor Odbora za sredstva Zastupničkog doma američkog Kongresa, ona je iznijela informacije o radu SAD-a u UN-u.

“Bez vodstva SAD-a zemlje poput Kine i Rusije autoritarnim pristupima pokušavaju oblikovati UN i svijet. Mi to ne dopuštamo”, kazala je Greenfield, prenosi Anadolija.

Podsjećajući da je rezolucija koja poziva Rusiju da se odmah povuče iz Ukrajine na Generalnoj skupštini UN-a prihvaćena većinom glasova, Greenfield je rekla: “Izolirali smo Rusiju na svjetskoj sceni. Rusija je ostala slaba i sama.”

Dodati više stalnih i izabranih članica

Dodala je kako su radili i na otvaranju graničnih prelaza kako bi olakšali transport humanitarne pomoći u Siriju nakon potresa u Siriji i Turskoj.

Greenfield je kazala da, uz nastojanja da se riješe međunarodni problemi, SAD radi na tome da UN učini efikasnijim i ojača svoju vjerodostojnost povećanjem njegove zastupničke moći.

“Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a utvrđeno je Poveljom UN-a. Ne možemo to promijeniti, ali možemo dodati više stalnih i izabranih članica”, poručila je Greenfield.

Dodala je kako vodi razgovore sa zemljama članicama o potrebnim reformama za uključivanje novih zemalja u Vijeće sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije