Protesti širom Francuske, Macronova popularnost pala zbog penzione reforme

Protesti zbog penzione reforme nastavljeni su u Francuskoj, a popularnost predsjednika Emmanuela Macrona pala je na rekordno nizak nivo.

Macron se suočio s valom protesta zbog penzione reforme (Reuters)

Politička kriza u Francuskoj, koja je izbila zbog vladinih planova za reformu penzionog sistema, odrazila se na značajan pad popularnosti predsjednika države Emmanuela Macrona, javlja Anadolija.

Posljednje istraživanje javnog mnijenja Instituta Ifop pokazalo je da je Macronova popularnost pala u martu na razine neviđene od početka 2019. godine kada je Francuska bila poprište masovnih protesta “žutih prsluka”.

Samo 28 posto ispitanika kazalo je da je zadovoljno Macronovim radom, što je za četiri posto manje nego prethodni mjesec, dok je 70 posto kazalo da je nezadovoljno.

Anketa je provedena od 9. do 16. marta dok su francuski parlamentarci pregovarali o takozvanoj penzionoj reformi, kojom bi se podigla zakonska dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Rejting podrške javnosti za francusku premijerku Elisabeth Borne ostao je nepromijenjen u martu s 29 posto. To je još uvijek njezina najniža razina popularnosti od preuzimanja dužnosti u maju prošle godine.

Protesti širom zemlje

Borne je u četvrtak aktivirala članak 49.3 francuskog Ustava kako bi provela kontroverznu penzionu reformu bez glasanja u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta. To je izazvalo val masovnih protesta širom Francuske.

Francuska je od četvrtka poprište masovnih protesta zbog spornog vladinog plana reforme penzionog sistema, a do sada je policija slobode lišila više od 500 demontranata, a oni su nastavljeni i tokom vikenda.

Povod za proteste bila je odluka Vlade Francuske da se pozivom na relevantni član Ustava provede penziona reforma bez glasanja u parlamentu, a reformom se podiže dob za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Demonstranti širom Francuske protestiraju i pozivaju vladu da odustane od sporne reforme.

U više gradova došlo je i do incidenata i sukoba između demonstranata i policije. Nadležne vlasti su zabranile okupljanja na trgu u blizini francuskog parlamenta u Parizu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada