SAD i NATO pozvali Tursku da čim prije ratificira ulazak Švedske u NATO

Erdogan je u petak dao zeleno svjetlo za ulazak Finske u NATO, a mađarski premijer Viktor Orban slijedio je taj primjer.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozdravio volju Turske da ratificira članstvo Finske i pozvao na podršku Švedskoj (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i NATO pozdravili su najavu turskog predsjednika da će u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u Savezu i pozvali su Tursku da brzo ratificira i švedsku kandidaturu.

“Švedska i Finska su obje snažni, sposobni partneri koji dijeli vrijednosti NATO-a i osnažit će Savez te pridonijeti evropskoj sigurnosti. Sjedinjene Američke Države smatraju da bi obje zemlje trebale postati članice NATO-a  što je prije moguće”, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozdravio volju Turske da ratificira članstvo Finske u Savezu i založio se za ratifikaciju švedske kandidature za članstvo “što je prije moguće”.

“Najvažnije je da Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da se pridruže tačno u isto vrijeme”, rekao je u izjavi nakon objave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenijele su agencije.

Erdogan je u petak dao zeleno svjetlo za ulazak Finske u NATO, kazavši da će parlament započeti ratifikaciju finskog zahtjeva za članstvo.

Mađarski premijer Viktor Orban slijedio je taj primjer i najavio glasanje mađarskog parlamenta o članstvu Finske 27. marta.

“Svi saveznici se slažu da bi Finska i Švedska trebale postati punopravne članice što je prije moguće”, rekao je Stoltenberg.

Nastavak pregovora sa Švedskom

Švedska je u petak izrazila žaljenje zbog toga što nije dobila zeleno svjetlo od Turske za ratifikaciju zahtjeva za članstvo, za razliku od svog finskog susjeda koji sada ima širom otvoren put za ulazak u Savez.

Erdogan je rekao kako će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom, drugom kandidatkinjom za NATO, o pitanjima terorizma te kako će njezino pristupanje izravno ovisiti o poduzetim mjerama.

“To je razvoj događaja koji nismo željeli, ali smo bili spremni”, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom na konferenciji za novinare. “Za Švedsku je sada važna stvar osigurati dvije ratifikacije koje nedostaju” – tursku i mađarsku, rekao je.

Izvor: Agencije