Produžen ugovor o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka

Svrha sklapanja sporazuma je borba protiv globalne prehrambene krize, dijelom potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu.

Dogovor o žitnom koridoru trebao je isteći danas (Anadolija)

Obnovljen je dogovor kojim se dopušta izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, a trebao je isteći danas, objavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan, a ministar u ukrajinskoj vladi je rekao da je produženje dogovoreno za predstojećih 120 dana.

“Dogovor o žitnom koridoru trebao je isteći danas. Rezultat naših razgovora s objema stranama je produženje sporazuma”, rekao je Erdogan u govoru u zapadnome gradu Canakkaleu, no nije otkrio na koliko je dugo sporazum produžen.

To je pojasnio ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, koji je kazao da je ugovor produžen za 120 dana.

Ujedinjeni narodi i Turska u julu su sklopili sporazum s Rusijom i Ukrajinom, a potom su ga u novembru produžili na dodatnih 120 dana.

Borba protiv globalne krize

Svrha sklapanja sporazuma je borba protiv globalne prehrambene krize, dijelom potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara 2022. i blokadom Crnog mora, piše Reuters.

Rusija je ranije pozvala da se sporazum obnovi na samo 60 dana, što je polovina od prethodno dogovorenog razdoblja produženja, no Ukrajina je inzistirala na produženju u trajanju od 120 dana.

“Sporazum ‘Inicijativa za crnomorsko žito’ produžuje se za 120 dana”, tvitao je Kubrakov.

“Zahvalan glavnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, UN-u, predsjedniku Erdoganu, ministru Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali dogovora”, dodao je.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada