Izraelske snage ubile Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

Najmanje 84 Palestinca ubijena su u 2023., što ovu godinu čini jednom od najkrvavijih.

Ova godina jedna je od najkrvavijih u posljednje vrijeme (EPA)

Izraelske snage ubile su Palestinca za kojeg tvrde da im je prilazio s isukanim nožem, što je najnovije ubistvo Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Al Jazeera.

Palestinsko ministarstvo zdravstva objavilo je smrt Yazana Omara Jamila Khasiba, 23, koji je preminuo “nakon što su u petak okupacijske izraelske snage otvorile vatru na njega na sjevernom ulazu u grad el-Bireh” u blizini Ramallaha, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Niko od pripadnika izraelskih snaga nije povrijeđen.

Izraelska vojska je kasnije objavila da su njene snage “uočile osumnjičenika i zatražile od njega da se identificira”. Tvrdili su da je muškarac tada izvukao nož i da su izraelske trupe otvorile vatru i “neutralizirale” ga, navodi se u saopćenju vojske, dodajući da se ubistvo dogodilo u blizini Beitina, palestinskog sela blizu el-Bireha.

Od početka ove godine izraelske snage ubile su najmanje 84 Palestinca, uključujući i djecu.

Najkrvavija godina

U četvrtak su izraelske snage ubile najmanje četiri Palestinca, uključujući jednog tinejdžera, u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali. Sedmicu dana ranije, izraelske snage ubile su tri Palestinca u napadu na Jenin, a manje od 48 sati kasnije, šest drugih ubijeno je u drugom napadu u istom gradu.

U januaru su izraelski vojnici ubili devet Palestinaca, uključujući jednu staricu, tokom velike operacije provedene u izbjegličkom kampu Jenin.

Palestinski napadi na Izraelce doveli su do smrti 14 ljudi 2023.

Ubistvo 23-godišnjaka u petak čini 2023. jednom od najgorih godina kada je u pitanju nasilje na palestinskim teritorijima u posljednjih nekoliko godina.

Više od 170 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu tokom cijele 2022. godine, čime je prošla godina bila jedna od najsmrtonosnijih na okupiranim teritorijima od 2004. godine, prema grupi za ljudska prava B’Tselem.

Tokom istog razdoblja 2022., prema medijskim izvještajima, ubijeno je 30 Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada