Otkazano ročište Imranu Khanu pred sudom u Islamabadu nakon sukoba policija i pristalica

Khan je optužen da je prodavao državne poklone koje su mu davali strani dužnosnici kada je bio premijer.

Pristaše bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana okupljaju se oko njegovog automobila dok napušta svoju rezidenciju u Lahoreu na putu prema sudu (AFP]

Sud u Islamabadu otkazao je ročište vezano za optužbe da je bivši pakistanski premijer Imran Khan prodao državne poklone nakon sukoba njegovih pristalica i policije.

Faisal Fareed Chaudhry, član Khanovog pravnog tima, rekao je za Al Jazeeru da je sud u Islamabadu prekinuo ročište i naložio bivšem premijeru da osigura svoje prisustvo na sljedećem ročištu 30. marta.

Otkazivanje je uslijedilo nakon što je Khan zvanično pristupio sudu. Khanovo vozilo stiglo je do vrata zgrade suda u subotu usred sukoba između pristalica Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) i policije.

“Imran Khan je bio izvan suda u svom vozilu, pokušavajući ući u sud. Međutim, policija je dala sve od sebe da mu zabrani ulazak na sud i upotrijebila je brutalnu silu protiv njegovih sljedbenika,” rekao je Chaudhry.

Khan je negirao da je počinio krivično djelo i istakao da je ono politički motivisano, ali dodao da ide na sud jer vjeruje u vladavinu zakona.

Pakistanska vlada je saopštila da optužbe protiv njega nemaju nikakve veze sa politikom.

Uhapšena 61 osoba

Pakistanska policija ušla je u posjed bivšeg premijera Imrana Khana u Lahoreu, rekli su dužnosnici njegove političke stranke, dok je odlazio u glavni grad Islamabad, na pojavljivanje pred sudom.

Ovaj potez u subotu uslijedio je nakon dana zastoja i intenzivnih sukoba između policije i njegovih pristaša oko imanja, gdje je policija pokušala uhapsiti Khana u utorak.

Khan je u tvitu rekao da je njegova supruga bila na imanju. Odlučio se pojaviti na sudu nakon što je izrazio strah od hapšenja.

U Islamabadu je policija zatvorila dijelove glavnog grada i rasporedila hiljade policajaca za sudsko ročište o optužbama za korupciju nakon što je sedmicu dana izbjegavao hapšenje usred nasilnih sukoba.

Glavni inspektor policije Punjaba (IGP) dr. Usman Anwar rekao je da su vlasti završile pretres i pronašle oružje, uključujući Kalšnjikove, i veliki broj metaka.

Govoreći na konferenciji za medije u Lahoreu, Anwar je rekao da su radnici PTI-ja na imanju pucali na policiju.

Jak policijski kontingent bio je prisutan u raciji, zajedno s teškom mehanizacijom i vodenim topovima. Na snimkama se vidi kako policija kranovima razbija glavna vrata kuće, nakon čega pendrekom napada radnike PTI-ja koji su se opirali njihovom ulasku u kuću.

Pakistanska policije je saopštila da je uhapšena najmanje 61 osoba, uglavnom članovi njegova partije Tahreek-e-Insaf (PTI).

Blokirane ulice

Stanovnici u blizini gradskog pravosudnog kompleksa zamoljeni su da ostanu u kućama, političke aktivnosti i okupljanja su zabranjeni, a automobili se provjeravaju prije ulaska u glavni grad.

“Angažirali smo jako osiguranje kako ne bi došlo do prijetnje njegovom životu”, rekao je načelnik policije Islamabada Akbar Nasir prije saslušanja.

U međuvremenu, Khan je rekao da je formirao odbor koji će voditi njegovu stranku ako bude uhapšen.

“Napravio sam odbor koji će očito donositi odluke jednom, ako budem u zatvoru”, rekao je 70-godišnjak u intervjuu u svom domu u Lahoreu prije nego što je krenuo u Islamabad.

“Policija Punjaba je izvršila napad na moju kuću u parku Zaman gdje je Bushra Begum (Khanova supruga) sama”, napisao je Khan na Twirteru.

Pakistanski sud odbio je molbu Khana da se suspenduje nalog za njegovo hapšenje.

U utorak i srijedu stotine Khanovih pristalica, naoružani palicama i gvozdenim šipkama, branili su njegov dom u Lahoru i žestoko su se sukobili sa snagama sigurnosti koje su pokušavale da ga uhapse, piše Reuters a prenosi Tanjug.

‘Prodavao državne poklone’

Nalog za hapšenje izdao je sud u Islamabadu kada se Khan nije pojavio pred sudom zbog optužbi da je protivzakonito prodavao državne poklone koje su mu davali strani dostojanstvenici kada je bio premijer od 2018. do 2022. godine.

Khan negira te optužbe. Izborna komisija Pakistana proglasila ga je krivim i zabranila mu da obavlja javnu funkciju u još jednom mandatu.

Rekao je da se protiv njega vode 94 postupka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada