Guverner Wyominga potpisao zakon kojim zabranjuje korištenje pilula za pobačaj

Kršenje zakona će se smatrati krivičnim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9.000 dolara.

Abortus je već protuzakonit u Teksasu (EPA)

Guverner Wyominga Mark Gordon potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje upotreba ili propisivanje lijekova za abortus, a koji je ranije ovog mjeseca usvojilo zakonodavno tijelo države pod kontrolom republikanaca, prenosi France24.

Republikanac Gordon potpisao je zakon pošto savezni sudija u Teksasu razmatra da naredi zabranu pilule za abortus mifepristona u cijeloj zemlji kao odgovor na tužbu grupa protiv abortusa.

Suština zakona u Wyomingu na dvije stranice je odredba koja zabranjuje “prepisivanje, izdavanje, distribuciju, prodaju ili korištenje bilo kojeg lijeka u svrhu nabavke ili izvođenja abortusa”.

Takozvane “jutarnje” pilule, lijekovi za kontracepciju koji se izdaju na recept a koriste se nakon seksa ali prije nego što se trudnoća može potvrditi, izuzeti su od zabrane.

Zatvorska i novčana kazna

Mjera također uključuje izuzeće za bilo koji tretman koji je neophodan za zaštitu žene “od neposredne opasnosti koja značajno ugrožava njen život ili zdravlje”, kao i svako liječenje “prirodnog pobačaja prema trenutno prihvaćenim medicinskim smjernicama”.

Kršenje zakona će se smatrati krivičnim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9.000 dolara.

Mjera utvrđuje da žena “nad kojom se hemijski pobačaj izvodi ili pokušava izvesti neće biti krivično gonjena”.

Izvor: Agencije