Biden pozvao Kongres da regulatorima banaka da veća ovlaštenja

Kompanija za federalno osiguranje depozita (FDIC) treba da ima veća ovlaštenja Kongresa za potraživanje nadoknade od šefova propalih banaka.

"Niko nije iznad zakona", naveo je Biden u saopštenju Bijele kuće (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je američki Kongres da regulatorima banaka da veća ovlaštenja nad bankarskim sektorom, što između ostalog podrazumijeva veće kazne za šefove propalih banaka.

“Niko nije iznad zakona”, naveo je Biden u saopštenju Bijele kuće, dodavši da je “pojačavanje odgovornosti” važno i da predstavlja prevenciju lošeg upravljanja u budućnosti, prenosi Reuters.

Kompanija za federalno osiguranje depozita (FDIC) treba da ima veća ovlaštenja Kongresa za potraživanje nadoknade od šefova propalih banaka kao što su Banka silicijumske doline i Signature banke, dodaje se u drugom današnjem saopštenju Bijele kuće.

FDIC treba da zabrani šefovima propalih banaka dalje učešće u bankarskom sektoru kada njihova banka ode u stečaj i da kazni menadžere takvih banaka, zaključuje se u drugom saopštenju.

Bankarski sisitem ostaje zdrav

Sedmicu nakon drugog najvećeg kolapsa neke banke u historiji Sjedinjenih Američkih Država, ministrica finansija Janet Yellen rekla je pred Komitetom za finansije Senata da “bankarski sistem zemlje ostaje zdrav i da Amerikanci mogu da se osjećaju sigurno kada je riječ o njihovim depozitima”.

Yellen je prva zvaničnica administracije Joe Bidena koja se suočila sa zakonodavcima zbog odluke da se zaštiti neosigurani novac u dvije propale regionalne banke, što je potez koji su neki republikanci kritikovali, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Vlada je preduzela odlučne i snažne akcije da ojača povjerenje javnosti u američki bankarski sistem, koji je i dalje zdrav i Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju”, rekla je Yellen u svjedočenju pred komitetom.

Izvor: Agencije