Misija UN-a u Afganistanu produžena za godinu dana

Rezolucija koju je jednoglasno usvojilo 15 članova Vijeća UN-a naglašava ‘kritičnu važnost održavanja prisustva misije’ i agencija UN-a u toj zemlji gdje su se talibani vratili na vlast.

Misija UN-a u Afganistanu produžava se do 17. marta 2024. (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je Misiju UN-a u Afganistanu produžilo za godinu dana i naredilo generalnom sekretaru Antoniju Guterresu da napravi nezavisnu procjenu kako međunarodna zajednica može da nastavi sa radom u toj zemlji pod upravom talibana.

Rezolucija koju je jednoglasno usvojilo 15 članova Vijeća UN-a “naglašava kritičnu važnost održavanja prisustva misije” i agencija UN-a u toj zemlji gdje su se talibani vratili na vlast u augustu 2021. godine, prenosi agencije Beta, pozivajući se na AFP.

Odluka kojom se misija produžava do 17. marta 2024. godine ne mijenja mandat definisan prije godinu dana, kojim je uspostavljen formalni i trajni odnos sa talibanima u Afganistanu.

Procjena izazova Afganistana

U rezoluciji se naglašava važna uloga UN-a u “promovisanju mira i stabilnosti” u toj zemlji.

Druga rezolucija, koja je također jednoglasno usvojena, traži od generalnog sekretara da napravi “nezavisnu procjenu” do 17. novembra 2023. godine.

To bi bila procjena izazova Afganistana, kao što su ljudska prava i posebno prava žena i djevojčica, vjerske i etničke manjine, sigurnost i terorizam, droga, razvoj, ekonomska i socijalna pitanja i vladavina prava.

Izvor: Agencije