Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Rusija negira da je počinila zločine otkako je napala Ukrajinu u februaru prošle godine (Reuters)

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini, što je Kremlj nazvao “nečuvenim” i “besmislenim”.

Moskva je više puta odbacivala optužbe da su njene snage počinile zločine tokom jednogodišnje invazije na svog susjeda.

ICC je izdao nalog za Putinovo hapšenje zbog sumnje u nezakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju, javio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

“Postoje opravdane sumnje da vjerujemo da gospodin Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine”, navodi se.

Zasebno je sud izdao nalog za Marijom Aleksejevnom Lvovom-Belovom, ruskom povjerenicom za prava djece, pod istim optužbama.

Nalozi za hapšenje uslijedili su dan nakon što je istraga koju su podržali Ujedinjeni narodi optužila Rusiju za počinjenje širokih ratnih zločina u Ukrajini, uključujući prisilne deportacije djece u područjima koja kontrolira.

‘Potpuno nebitno što Rusija nije ratificirala Rimski statut’

Rusija, koja negira da je počinila zločine otkako je napala Ukrajinu u februaru prošle godine, ne priznaje jurisdikciju ICC-a i ne izručuje svoje državljane.

“Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i s pravnog gledišta”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na svom Telegram kanalu nakon objave ICC-a.

“Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i ne snosi nikakve obaveze prema njemu.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužnicu je proglasio “nečuvenom i neprihvatljivom”, pa dodao da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

“Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju”, istaknuo je.

Upitan hoće li Putin sad strahovati od hapšenja tokom putovanja u zemlje koje su stranke ICC-a, Peskov je rekao da “nema ništa za dodati o toj temi” i da je to “sve što žele reći”.

Ali, predsjednik ICC-a Piotr Hofmanski rekao je za Al Jazeeru da je “potpuno nebitno” što Rusija nije ratificirala Rimski statut.

“Prema statutu ICC-a, koji ima 123 države članice, dvije trećine cijele međunarodne zajednice, sud je nadležan za zločine počinjene na teritoriju države članice ili države koja je prihvatila njegovu nadležnost”, rekao je. “Ukrajina je dvaput prihvatila ICC – 2014, a potom 2015.”

“Sud je nadležan za zločine počinjene nad bilo kim na teritoriji Ukrajine od novembra 2013. pa nadalje, bez obzira na nacionalnost navodnih počinitelja”, rekao je Hofmanski.

Ukrajina pozdravlja odluka suda

Ukrajinski glavni tužitelj Andriy Kostin pozdravio je odluku ICC-a.

“Svijet je dobio signal da je ruski režim zločinački i da će njegovo vodstvo i pristaše odgovarati”, rekao je u izjavi na društvenim mrežama. “Ovo je historijska odluka za Ukrajinu i cijeli sistem međunarodnog prava.”

James Bays, urednik na Al Jazeeri, opisao je potez ICC-a kao “vrlo ozbiljan”.

“Sada imate šefa Rusije, stalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a, kojeg traži ICC”, rekao je.

Bays je dodao. “Hoće li predsjednik Putin moći putovati?”

Izvor: Agencije