Evropski parlament pozvao UN na istragu o trovanju učenica u Iranu

Evropski parlament je također pozvao zemlje članice EU-a da olakšaju izdavanje viza, azil i hitne grantove onima koji treba da napuste Iran, posebno ženama i djevojčicama.

Razboljevanje u školama povećalo je gnjev javnosti na vlast (Reuters)

Evropski zastupnici pozvali su Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava da provede nezavisnu istragu o talasu trovanja koji je pogodila učenice u Iranu.

Sumnja se da se oko 13.000 đaka, uglavnom djevojčica, razboljelo trovanjem prema državnim medijima i zvaničnicima u Iranu, a neki političari za to krive vjerske grupe koje se protive obrazovanju djevojčica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropski parlament je u rezoluciji “najsnažnije osudio grozni pokušaj da se ušutkaju žene i djevojčice u Iranu”.

Povećan gnjev javnosti

Evropski parlament je također pozvao zemlje članice EU-a da olakšaju izdavanje viza, azil i hitne grantove onima koji treba da napuste Iran, “posebno ženama i djevojčicama”.

Razboljevanje u školama povećalo je gnjev javnosti na vlast, koji je već narastao prošlog septembra, nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini dok je bila u pritvoru policije za moral, koja je pokrenula najveće antivladine proteste u Iranu posljednjih godina.

Pojedini aktivisti su optužili establišment za orkestriranje trovanja u znak osvete za to što su se učenice pridružile protestima.

Izvor: Agencije