Erdogan najavio ratifikaciju kandidature Finske za članstvo u NATO-u

Turski predsjednik rekao je da će nastaviti razgovore sa Švedskom te da će kandidatura ove zemlje za članstvo u NATO-u ‘direktno zavisiti od preduzetih mjera’.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska u parlamentu početi proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je, kako je rekao, ta skandinavska zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja, prenosi Tanjug.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mjera, prenio je Reuters.

Finski predsjednik Sauli Niinisto danas je pozdravio plan Turske da počne proces ratifikacije članstva Finske u NATO-u.

Glasanje u Mađarskoj

“Ranije smo razumjeli da ste donijeli svoju odluku i da potpisivanje danas potvrđuje da Turski parlament počinje raditi na ratifikaciji finskog članstva”, rekao je Niinisto na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

“To je sigurno, za cijelu Finsku, veoma važno”, naveo je finski predsjednik.

Mađarski parlament trebao bi glasati o ratifikaciji ulaska Finske u NATO 27. marta, a klub zastupnika vladajuće stranke Fidesz to će jednoglasno podržati, rekao je čelnik tog zastupničkog kluba u petak.

Stoltenberg pozdravio odluku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je odluku Turske da nastavi proces ratifikacije članstva Finske u NATO-u, javlja Anadolija.

“To će ojačati sigurnost Finske, ojačat će sigurnost Švedske i NATO-a”, izjavio je Stoltenberg.

Dodao je da se nada da će Velika nacionalna skupština Turske glasati za ratifikaciju što prije.

Rekao je da će potez Ankare učiniti NATO jačim i sigurnijim u kritičnom trenutku.

Stoltenberg je dodao da su na prošlosedmičnom sastanku predstavnika Turske, Finske i Švedske u sjedištu NATO-a sve strane priznale da je postignut značajan napredak u sprovođenju trilateralnog memoranduma potpisanog u Madridu i da su brze ratifikacije Finske i Švedske u interesu svih.

“Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da li će pristupiti u isto vrijeme”, rekao je Stoltenberg.

Švedski i finski zahtjev

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Međutim, Turska je iznijela prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu, pa čak i “podržavaju terorističke organizacije”, uključujući kurdsku Radničku partiju Kurdistana i FETO, grupu koja, kako navodi Anadolija, stoji iza pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Izvor: Agencije