Sjeverna Koreja lansirala projektil uoči samita Južne Koreje i Japana

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol stigao je u Tokio, u prvu posjetu Japanu jednog južnokorejskog predsjednika u 12 godina.

Yoon Suk Yeol stigao je u Japan na samit s Fumiom Kishidom (Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je projektil u more između Korejskog poluotoka i Japana u četvrtak, samo nekoliko sati prije nego što je južnokorejski predsjednik odletio u Tokio, na rijetki samit na kojem se očekuje rasprava o načinima suprotstavljanja nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja ove je sedmice izvela višestruka lansiranja projektila za vrijeme zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, koje Pjongjang osuđuje kao neprijateljske akcije, prenosi Hina.

U saopćenju od četvrtka, južnokorejski čelnik rekao je kako je Sjeverna Koreja lansirala najmanje jednu nepoznatu vrstu balističkog projektila sa svoje istočne obale.

Historijski, politički i ekonomski sporovi

Japanska vlada također je potvrdila lansiranje, a obalna straža procijenila da će projektil sletjeti otprilike sat nakon što je ispaljen, što sugerira da se radi o oružju dugog dometa, kao što je interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol stigao je u Japan na samit s premijerom Fumiom Kishidom u više od desetljeća u sklopu nastojanja da se prevladaju historijski, politički i ekonomski sporovi u ime bolje saradnje u borbi protiv Sjeverne Koreje i drugih izazova.

Kao dio napora, dva američka saveznika dogovorila su da će podijeliti praćenje lansiranja sjevernokorejskih projektila u stvarnom vremenu te su obećala daljnje produbljivanje vojne saradnje.

Yoon je u Tokio došao nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, u prvu posjetu Japanu jednog južnokorejskog predsjednika u 12 godina.

Yoon želi iskoristiti posjet Japanu kako bi pronašao zajednički jezik u vrijeme pojačanih napetosti u regiji.

Kasnije u četvrtak će se sastati s Kishidom, kada se očekuje da će predstaviti ujedinjeni front dok nastoje ostaviti iza sebe godine neprijateljstva, proizašle iz japanske okupacije Korejskog poluotoka od 1910. do 1945. godine.

‘Oživjeti’ sigurnosnu saradnju

Očekuje se da će dvojica čelnika također razgovarati o saradnji u osiguravanju opskrbnih lanaca.

“Postoji sve veća potreba da [Južna] Koreja i Japan sarađuju u ovo vrijeme?”, rekao je Yoon u intervju u srijedu, nazivajući nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje te poremećaje u opskrbnom lancu “polikrizom”.

Očekuje da će “oživjeti” sigurnosnu saradnju i da se dvojica čelnika pripremaju potvrditi ponovno pokretanje bilateralnog sigurnosnog dijaloga koji je prekinut od 2018. godine.

Izvor: Agencije