Scholz: Sigurnost Izraela je nacionalni interes Njemačke

Njemački kancelar je tokom posjete izraelskog premijera Berlinu rekao da se zalaže za dvodržavno rješenje te da se protivi izgradnji jevrejskih naselja.

Njemački kancelar Olaf Scholz se u Berlinu zahvalio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na prijateljskim odnosima Njemačke i Izraela (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz se u Berlinu zahvalio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na prijateljskim odnosima Njemačke i Izraela i zagarantovao dalju podršku Njemačke posebno kada je riječ o sigurnosti te zemlje, prenosi Hina.

“Nas ujedinjuje zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa. Složni smo u stavu da Iran ne smije posjedovati nuklearno oružje”, rekao je Scholz.

Scholz i Netanyahu su razgovarali i o napadu Rusije na Ukrajinu i izrazili saglasnost o podršci Ukrajini. “Njemačka, Evropa i Izrael stoje složno u podršci Ukrajini”, rekao je Scholz.

“Mi se i dalje zalažemo za rješenje koje se temelji na dvije nezavisne države”, rekao je Scholz govoreći o Bliskom istoku te se usprotivio gradnji novih jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim područjima.

Scholz se osvrnuo i na spornu reformu pravosuđa u Izraelu protiv koje su pokrenute brojne demonstracije u Izraelu, ali i Njemačkoj.

“Nezavisnost pravosuđa je od velike vrijednosti za demokratiju. Kao prijatelji koji s Izraelom dijele demokratske vrijednosti, raspravu o reformi pravosuđa pratimo intenzivno, ali sa zabrinutošću. Zalažemo se za najširi društveni konsenzus o tom pitanju”, rekao je Scholz.

Odnosi dvije zemlje

Dodao je kako se nada da će kompromisni prijedlog reforme, kojeg je predložio izraelski predsjednik Isaac Herzog, a Netanyahu odbacio, “ipak naći put do realizacije”.

Za odnose Njemačke i Izraela njemački kancelar kazao je da su “prisni, raznovrsni i jedinstveni”.

“Ni u kojem slučaju nije samo po sebi razumljivo da su nakon historijskih događaja Izrael i Njemačka prijatelji. Zbog toga smo zahvalni”, rekao je Scholz nakon susreta s Netanyahuom.

I izraelski premijer ukazao je na jedinstvene odnose Izraela i Njemačke. “Prijateljstvo Njemačke i Izraela počiva na teškoj historiji”, rekao je Netanyahu.

Spriječiti Iran

“Prije 80 godina su nas slali u koncentracijske logore. Danas ja kao premijer suverenog Izraela govorim ovdje u Berlinu s čelnikom jedne nove Njemačke i to, između ostalog, i o isporuci protuzračne odbrane Njemačkoj”, rekao je.

Izraelski premijer nadovezao se na govor Scholza, zahtijevajući da međunarodna zajednica učini sve što je u njenoj moći da spriječi Iran u nastojanjima da stekne nuklearno naoružanje.

Netanyahu se osvrnuo i na spornu reformu pravosuđa te je rekao da nakon reforme pravosuđe neće imati manje ovlasti nego što je to slučaj u drugim demokratskim zajednicama.

Prije susreta u kancelarskom uredu, Scholz i Netanyahu su posjetili spomen-područje “Kolosijek 17”, u berlinskoj četvrti Grunewald, odakle su tokom nacionalsocijalističkog režima Jevreji iz Berlina bili deportirani u koncentracijske logore.

Scholz je rekao kako je ovo mjesto svjedok sistematskog uništenja jevrejskog života u Evropi, za koje su odgovorni Nijemci i Njemačka.

Pozivi za uništenje Izraela još glasni

“Mi ćemo uvijek biti svjesni odgovornosti koju manifestiramo kroz povezanost s Izraelom. Sigurnost Izraela je u nacionalnom interesu Njemačke”, rekao je nakon obilaska Scholz.

Netanyahu je rekao kako su pozivi za uništenje Izraela još glasni. “Pouka Holokausta mora biti da se ovakvim pozivima suprotstavimo svim snagama kako bi bila izbjegnuta katastrofa”, rekao je izraelski premijer.

Posjeta Benjamina Netanyahua Njemačkoj popraćena je brojnim demonstracijama zbog politike nove Izraelske vlade te posebno zbog reforme pravosuđa, koja planira smanjenje ovlasti Izraelskog vrhovnog suda.

Predsjednik Jevrejskog vijeća njemačkih Jevreja Josef Schuster iznova je izrazio strahovanje po budućnost demokratije u Izraelu zbog reforme pravosuđa koja će zastupnicima Knesseta omogućiti da jednostavnom većinom mijenjaju odluke Vrhovnog suda.

Posjetu izraelskog premijera pratile su jake mjere sigurnosti uz prisustvo više od 3.000 policajaca.

Netanyahu svoju posjetu Berlinu nastavlja razgovorima s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada