Pentagon objavio snimak udara ruskog aviona u američki dron

Pentagon je objavio snimak na kojem, kako navodi, ruski lovac ispušta gorivo u američki dron dok ga presreće u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora.

Videoisječak koji je objavio Pentagon ne prikazuje događaje prije ili poslije incidenta (Anadolija)

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) objavilo je videosnimak na kojem se, kako navode, vidi trenutak u kojem je ruski avion u utorak udario u američki dron iznad Crnog mora.

Pentagon je objavio snimak na kojem, kako navodi, ruska letjelica ispušta gorivo u dron američkih zračnih snaga dok ga presreće u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, prenosi Anadolija.

“Na snimku od 42 sekunde vidi se ruski Su-27 kako se približava stražnjoj strani drona MQ-9 i počinje ispuštati gorivo. Činilo se da je ispuštanje goriva imalo za cilj onesposobiti njegove optičke instrumente i izbaciti ga iz područja”, navodi Pentagon.

‘Dron morao biti oboren’

Prilikom drugog prilaza, isti mlaznjak ili drugi ruski lovac koji je pratio MQ-9 udario je u propeler drona, oštetivši jednu oštricu, navodi američka vojska.

Pentagon objavio snimak udara ruskog aviona u američki dron (Anadolija)

Američka vojska je saopćila da je, kada je propeler drona Reaper MQ-9 oštećen, bespilotna letjelica morala biti oborena u Crno more.

Videoisječak koji je objavio Pentagon ne prikazuje događaje prije ili poslije ispuštanja incidenta.

Nakon incidenta, američki ministar odbrane Llyond Austin i načelnik američkog generalštaba general Mark Milley obavili su telefonski razgovor sa svojim ruskim kolegama.

Izvor: Agencije