Sve je vjerovatnije da će Finska ući u NATO prije Švedske

Švedski premijer ulflf Kristersson je izjavio da je put Finske ka članstvu bio lakši od švedskog i kako je sada sve vjerovatnije da će Finska prva ući u NATO.

Ranije su Finska i Švedska su stalno isticale da će istovremeno postati članice Alijanse (EPA)

Švedski premijer Ulf Kristersson priznao je kako je sve vjerovatnije da će susjedna Finska pristupiti NATO-u prije Švedske, zbog protivljenja Turske kandidaturi te zemlje.

Kazao je da je od samita NATO-a u Madridu u junu prošle godine bilo jasno da je put Finske ka članstvu bio lakši od švedskog i kako je sada sve vjerovatnije da će Finska prva ući u NATO, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Turska optužuje obje zemlje, posebno Švedsku, da su previše blage prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije ili egzistencijalna prijetnja Turskoj, među kojima i kurdske grupe.

Prošlog mjeseca je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da Ankara ima manje problema s pridruživanjem Finske.

Od kako su u maju prošle godine objavile namjeru da se pridruže zapadnom vojnom savezu, Finska i Švedska su stalno isticale da će istovremeno postati članice alijanse.

Različite faze prijema

Švedski premijer kazao je da Švedska i Finska mogu biti primljene u članstvo NATO-a u različitim fazama.

“Nije isključeno da će ratifikacije članstva Švedske i Finske biti u različitim fazama“, rekao je Kristersson, komentirajući zajedničke zahtjeve dvije nordijske zemlje za prijem u NATO.

List Aftonbladet javlja da je Kristersson kazao kako su on i Oscar Stenstrom, glavni pregovarač Švedske o pristupanju NATO-u, posljednjih sedmica shvatili da je porasla vjerovatnoća da će se ti prijemi dogoditi različitim fazama.

“Švedska je spremna na ono što ćemo učiniti ako se to dogodi“, rekao je Kristersson, prenosi Anadolija.

Od 30 članica Saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Izvor: Agencije