Kako će Biden odgovoriti na rusko rušenje američkog drona

Američki stručnjaci imaju različita tumačenja o tome kako bi Biden trebao odgovoriti na obaranje drona.

Američki dron MQ-9 leti tokom vježbe u američkom zračnom prostoru (AA)

Rusko obaranje američke bespilotne letjelice MQ-9 iznad Crnog mora predstavlja veliki teret za američkog predsjednika Joea Bidena, jer je dužan zauzeti čvrst stav i pažljivo razmotriti situaciju kako bi zaustavio ruske prijetnje, a da pri tome ne izazove vojnu eskalaciju između dvije strane.

Iako zasad nije službeno komentirao incident, američki predsjednik nema komoditet ignorirati ono što se dogodilo, budući da je ovo prvi incident nakon završetka hladnog rata između dvije zemlje, a uslijedio je nedugo nakon što je oboren kineski balon koji je ušao u američki zračni prostor.

Američki stručnjaci imaju različita tumačenja u vezi s tim kako bi Biden trebao odgovoriti na obaranje drona. Neki od njih su napali Bidena zbog njegove pasivnosti, dok su drugi zahtijevali da zaustavi američku podršku Ukrajini zbog straha od uvlačenja u vojni sukob s Rusijom, koji nijedna strana ne želi.

Bidenova pasivnost

Politički posmatrano, brojni viši čelnici Republikanske stranke iskoristili su incident kako bi iskalili bijes zbog, kako to smatraju, “labavog stava Bijele kuće koji je naveo neprijatelje Washingtona u Kini i Rusiji da pojačaju svoje provokacije protiv Sjedinjenih Američkih Država”.

Daniel Hoffman, bivši dužnosnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), kritizirao je, u svom intervjuu za Fox News, Bidenovo oklijevanje da odgovori na rusko i prije toga na konstantno kinesko izazivanje. “Pekingova povreda američkog zračnog prostora špijunskim balonom prije nekoliko sedmica je, možda, otvorila apetit Moskve da poveća svoje provokacije i obori dron u Crnom moru”, kazao je.

Hoffman je dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin mogao protumačiti američku situaciju “jednako kao što je i predsjednik Xi Jinping prije njega pročitao Bidenovu slabost i oklijevanje. To im je dozvolilo da ugroze američke interese, što je dovelo do obaranja drona”. Pozvao je da se pojača vojna podrška Ukrajini i da se opskrbi svim neophodnim oružjem, uključujući borbene avione, kako bi ostvarila pobjedu nad Rusijom.

Odvratiti Putina

Koordinator za strateške komunikacije u Američkom vijeću za nacionalnu sigurnost naglasio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti djelovati u Crnom moru u skladu s međunarodnim zakonima. “Ako je Rusija željela poslati poruku Washingtonu da ne leti iznad Crnog mora, ta poruka nije uspjela”, kazao je.

Ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov nazvao je let bespilotne letjelice MQ-9, koja je pala u Crno more, američkom provokacijom. Istaknuo je, u intervjuu za rusku agenciju Tass, da je avion “letio s isključenim transponderima i da je ušao u područje specijalne vojne operacije”.

U intervjuu za CNN, umirovljeni general Mark Hertling je rekao: ”Srećom, to je dron, što znači da nema ozlijeđenih ni žrtava. Međutim, siguran sam da će predsjednik Biden misliti da ovdje zapravo pokušava izbjeći eskalaciju s Rusima.”

Moramo se prisjetiti da je Bidenov prvi cilj u ovom ratu bio pomoći Ukrajincima, dodao je.

“Bidenov drugi cilj u ovom ratu je izbjeći eskalaciju i sve što bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata. Trenutno imamo oborenu letjelicu, prema tome, moramo shvatiti da je Rusija sada spremna na veće rizike kako bi odgovorila na američko uplitanje u rat”, izjavio je Hertling.

Republikanski senator Roger Wicker iz Mississippija složio se s prethodnim prijedlogom i zatražio da se incident na Crnom moru smatra “pozivom na uzbunu za izolacioniste” koji traže povlačenje Washingtona iz globalnih pitanja i fokusiranje na američku domaću scenu.

Američka pomoć Ukrajini

Incident s dronom dogodio se dan nakon što je guverner Floride Ron DeSantis, za kojeg se očekuje da će se kandidirati u predsjedničkoj utrci 2024. godine, pozvao SAD da prestane podržavati borbe između Ukrajine i Rusije, opisujući to kao “regionalni sukob” koji ne služi interesima Washingtona.

Mnogi republikanski čelnici, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, slažu se s tim da ne postoji nikakav direktan interes u tome da SAD sklizne u nepotrebnu konfrontaciju s Rusijom o Ukrajini, dok istovremeno jačaju kineske prijetnje američkoj dominaciji širom svijeta.

Republikanski zastupnik Matt Gaetz, član Odbora za oružane snage Zastupničkog doma, napao je predsjednika Joea Bidena i zatražio da prestane pružati vojnu podršku Ukrajini. “Današnji gubitak drona MQ-9 Reaper američke ratne avijacije u Crnom moru još je jedan podsjetnik na strašnu stvarnost našeg sudjelovanja u rusko-ukrajinskom ratu”, objavio je Gaetz na Twitteru.

SAD je već potrošio više od 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, dodao je Gaetz. ”Sada gubimo dragocjenu američku tehnologiju vrijednu stotine miliona dolara, kao što je MQ-9 Reaper. Nemoguće je ignorirati strašnu opasnost od sveopćeg američkog rata s Rusijom. Još jednom pozivam predsjednika Joea Bidena da prekine naše sudjelovanje u ovom ratu, prije nego što se brojanje dolara izgubljenih u ovom sukobu pretvori u brojanje mrtvih Amerikanaca u Ukrajini.”

Izvor: Al Jazeera