Francuska vlada usvojila penzionu reformu, protesti širom zemlje

Vladin potez vjerovatno će dodatno razbjesniti sindikate, demonstrante i lijevu opoziciju, koji smatraju da je penziona reforma nepoštena i nepotrebna.

Pariška policija je saopćila da su pripadnici snaga sigurnosti koristili vodene topove i suzavce da postisnu grupu demonstranata (EPA)

Pariška policija privela je 70 demonstranata okupljenih na Trgu Concorde u blizini parlamenta u kojem je premijerka Francuske Elisabeth Borne tokom dana izjavila da vlada pokreće član Ustava kojim se zaobilazi glasanje u parlamentu o zakoni o reformi penzija.

Kako je prenosi radio France Info, na trgu je bilo okupljeno oko 6.000 ljudi, a neki demonstranti su se sukobili sa policijom.

Pariška policija je saopćila da su pripadnici snaga sigurnosti koristili vodene topove i suzavce da postisnu grupu demonstranata koja je krenula na gradilište obnove obeliska u centru Trga Concorde.

Protesti su večeras održani i u drugim francuskim gradovima.

(EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iskoristio je član 49.3 francuskog ustava, koji je izvršnoj vlasti dao privilegiju da usvoji kontraverznu penzionu reformu bez glasanja u parlamentu.

Odluka je donesena samo nekoliko minuta prije nego što je zakazano glasanje u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, javlja AFP.

Dob za odlazak u penziju sada je podignuta za dvije godine na 64.

Nepopularna reforma

“Ova vlada nije dostojna Pete Republike i francuske demokratije. Parlament se šikanira, ponižava do kraja”, rekao je ranije Fabien Roussel, čelnik Komunističke partije.

Šef socijalista Olivier Faure izjavio je da bi takav potez mogao “raspiriti nekontrolirani bijes” nakon višesedmičnih štrajkova i demonstracija.

Macron i Vlada kažu da je kasniji odlazak u penziju nužan da bi se do kraja desetljeća penzioni sistem izveo iz “crvenog”.

Macronov neuspjeh da osigura većinu za usvajanje penzione reforme, ne samo da je ozbiljan udarac njegovim reformskim naporima nego bi mogao poništiti velik dio političkog kapitala za nastavak drugog predsjedničkog mandata koji ističe 2027.

Potez daje opoziciji pravo da odmah podnese zahtjev za glasanje o povjerenju vlade i rizikuje daljnje raspirivanje protesta nakon mjeseci demonstracija.

Izvor: Agencije