Europarlamentarci pozvali na regulaciju međunarodnih posvajanja

Sve članice Evropske unije potpisnice su konvencije koja osigurava da se međunarodna posvojenja odvijaju u najboljem interesu djeteta i s poštivanjem njihovih temeljnih prava.

Inicijativa je došla nakon što su u Zambiji uhapšeni državljani Hrvatske (Pixell)

Europarlamentarci su pozvali Evropsku komisiju na veći fokus i pravnu regulaciju posvojenja iz trećih zemalja, u raspravi koja je potaknuta na prijedlog hrvatskog zastupnika Ladislava Ilčića.

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dalli rekla je kako Evropska unija trenutno nema zakone koji reguliraju međunarodna posvajanja te da je to područje regulirano Haškom konvencijom iz 1993. godine.

Sve članice EU-a potpisnice su te konvencije koja osigurava da se “međunarodna posvojenja odvijaju u najboljem interesu djeteta i s poštivanjem njihovih temeljnih prava”, kazala je.

Rasprava u Evropskom parlamentu u Strasbourgu dogodila se nakon prioritetnog pitanja Ilčića početkom marta, u kojem piše o aktuelnom slučaju osmero hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji “pod sumnjom iskorištavanja djece”.

Konvencija sprečava trgovinu ljudima i otmice

Ilčić je Evropsku komisiju pitao planira li smjernice kojima bi državama predložila “bolji učinak nad procesom međunarodnog posvojenja”, u svrhu dobrobiti i zaštite djece i sprečavanja trgovine ljudima, te planira li to izvršno tijelo EU-a “poduzeti diplomatske napore kako bi Demokratska Republika Kongo i druge države koje nisu potpisnice” Konvencije “privoljela da ju usvoje” i prilagode svoje sisteme.

Komesarka je u EP-u rekla da EK podržava pristupanje svih država tom sporazumu, naglasivši kako ona nije otvorena za ratifikaciju međunarodnih organizacija poput EU-a.

“Konvencija određuje proceduru u međunarodnim posvajanjima, zabranjuje finansijske i druge koristi pri posvajanju, pruža sigurnost, predvidljivost i transparentnost procesa i sprečava trgovinu ljudima i otmice”, kazala je.

Dalli je Hašku konvenciju nazvala “uspješnom”, ali je naglasila kako su procjene da se gotovo 50 posto svjetskih posvajanja odvija van nje.

Izvor: Agencije