Američki kolumnista: Putin demografsku krizu pokušava riješiti invazijom na susjede

Broj umrlih svake godine premašuje broj rođenih još od kraja komunističkog režima, kaže se u tekstu Washington Posta.

Putinova svijest o začaranom krugu demografske propasti čini ga očajnijim i opasnijim, navodi se (EPA)

Američki kolumnista Max Boot kaže da Rusija pati od demografske krize, te predviđa da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati riješiti demografske probleme vojnom “invazijom” na susjedne zemlje.

Boot, američki vojni predavač i povjesničar, objašnjava u članku u Washington Postu da se Rusija nalazi u spirali “demografske smrti”. Ističe da broj umrlih svake godine premašuje broj rođenih još od kraja komunističkog režima. Ruska populacija dosegla je vrhunac 1993. godine sa 148,6 miliona stanovnika. Početkom 2022. taj broj je procijenjen na 145,6 miliona. To je pad od samo dva posto, ali usporedbe radi, stanovništvo SAD-a poraslo je 33 posto od 1990. do 2020.

Boot je citirao svog kolegu s American Enterprise Instituta Nicholasa Eberstadta koji je rekao da je smrtnost muškaraca u Rusiji izrazito visoka zbog kardiovaskularnih bolesti (srčani udari, moždani udari…), ozljeda (ubistava, samoubistava, nesreća) visokih razina prekomjernog konzumiranja alkohola i ovisnosti o drogama, što je znak očaja.

Broj mrtvih je ogroman

Navodi da je ionako visoka stopa smrtnosti u Rusiji nedavno naglo porasla. Rusija je u ukrajinskom ratu tokom prošle godine izgubila između 60 do 70 hiljada osoba, više nego u svim drugim ruskim ratovima zajedno od 1945, čemu se ne nazire kraj. Dodaje da je trenutna prosječna stopa smrtnosti ruskih vojnika mjesečno najmanje 25 puta veća od broja poginulih u Čečeniji i 35 puta veća od broja ubijenih u ratu u Afganistanu.

Dodao je da je Putin itekako svjestan problema i da o tome stalno govori. U septembru 2021. žalio se da je stanovništvo Rusije trebalo dosegnuti 500 miliona da nije bilo gubitka Ruskog Carstva nakon revolucije 1917. i raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, što je nazvao “najvećom geopolitičkom katastrofom stoljeća.”

Boot je dalje rekao da je Putin uzalud pokušavao koristiti sve uobičajene metode da preokrene ovaj trend, od nuđenja finansijskih poticaja građanima da imaju više djece do pokušaja privlačenja migranata iz središnje Azije. Prema tome, smatra autor, ”invazija” ruskog predsjednika na Ukrajinu predstavlja “očajnički manevar za povećanje broja ruskog stanovništva pod prijetnjom oružja”.

Rekao je da ruska otmica najmanje 11.000 ukrajinske djece ima veze s Putinovom “opsjednutošću padom broja stanovnika”.

Ako ništa drugo, Putinova svijest o “začaranom krugu demografske propasti” čini ga očajnijim i opasnijim, zaključuje Boot na kraju svog članka,

Izvor: Al Jazeera