Mediji: Jesu li ruski avioni promijenili pravila igre na Bliskom istoku?

Lovci Suhoj-35 su se dobro pokazali u operacijama u Siriji i Ukrajini, što je faktor koji je potaknuo Iran da razmotri kupovinu ovih letjelica, piše ruski informativni portal ‘Vzglyad’.

Lovci Suhoj-35 na vojnoj paradi iznad Moskve (Reuters)

Ruski informativni portal Vzglyad navodi da Iran nabavkom naprednih ruskih borbenih aviona Suhoj-35 mijenja pravila igre na Bliskom istoku te ističe kako su te letjelice nadmoćnije od američkih borbenih aviona u Izraelu.

Ruski kolumnista Rafael Fakhrutdinov u izvještaju navodi da je Moskva, nakon što je u oktobru 2020. godine ukinula zabranu prodaje konvencionalnog oružja Iranu, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2231, odlučila opskrbiti Teheran ovim lovcima.

To će Rusiji, prema njegovim riječima, donijeti milijarde dolara, a Iranu dati dovoljno snage da se suprotstavi Izraelu i ugrozi američki utjecaj u regiji.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izrazio je zabrinutost na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom zbog rastućeg strateškog partnerstva između Rusije i Irana, a posebno zbog prodaje iranskih dronova Moskvi, navodi portal.

Fakhrutdinov navodi da administracija Joea Bidena približavanje između Moskve i Teherana smatra “štetnim” korakom, tvrdeći kako Iranci prolaze stvarnu obuku za korištenje novih aviona.

Teheran planira kupiti i lovce Suhoj-30

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je istakao da će ti lovci ojačati iranske zračne snage u odnosu na susjede u regiji.

Portal navodi, pozivajući se na američke novine The New York Times, da je Iran u februaru otkrio novu podzemnu bazu zračnih snaga, nazvanu “Eagle 44”, koja se nalazi na obronku planine 160 kilometara sjeverno od Hormuškog moreuza.

Američke novine su citirale bivšeg analitičara Američke vlade Chrisa Biggersa koji je rekao, nakon što je pregledao satelitske snimke ove baze, da postoje dva modela borbenih aviona, a jedan od njih odgovara dimenzijama ruskog aviona Suhoj-35 i da se nalazi na lokaciji koja se priprema.

Fakhrutdinov je u tekstu citirao izjavu Shahriara Heydarija, člana Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku u Iranskom parlamentu, koji je kazao da će ruski avioni Suhoj-35 stići u Iran početkom 2024. godine.

General Hamid Vahidi, komandant Iranskih zračnih snaga, potvrdio je da, osim lovaca Suhoj-35, Teheran planira kupiti i lovce Suhoj-30.

Lovci Suhoj-35 su se dobro pokazali u operacijama u Siriji i Ukrajini, dodaje Fakhrutdinov, što je faktor koji je potaknuo Iran da razmotri kupovinu ovih letjelica.

Važno postignuće za ruski sistem trgovine oružjem

Isti izvori su ukazali kako postoji mogućnost da Suhoj-35 bude raspoređen za zaštitu ključnih objekata povezanih s iranskim nuklearnim programom.

Ruski dužnosnici još nisu komentirali izjavu iranskih predstavnika, ali je dogovor o ovom poslu, prema autoru, vrlo važno postignuće za ruski sistem trgovine oružjem, što domaćim proizvođačima borbenih aviona donosi veliku dobit.

“Ovaj ugovor je dobra odskočna daska za dalju promociju proizvoda ruskog vojno-industrijskog kompleksa na Bliskom istoku”, rekao je stručnjak Andrej Krasnoperov, dodajući da ruska obuka iranskih pilota u okviru dugoročnih programa produbljuje saradnju između zemalja, prenosi autor.

Magazin Military Watch piše da je Suhoj-35 uništio više neprijateljskih lovaca nego bilo koji drugi avion od hladnog rata, a njegove mogućnosti premašuju mogućnosti modernih zapadnih lovaca kao što su F-35 i F-15 Eagle.

Krasnoperov je kazao da će Iran nabavkom lovaca Suhoj-35 značajno pojačati svoje zračne mogućnosti, s obzirom na to da ovaj lovac ima dobre manevarske sposobnosti i visoke sposobnosti borbe u zraku.

Fakhrutdinov je naveo i ono što pojedini stručnjaci tvrde, a to je da Iran ima sisteme protivzračne odbrane S-300 i raketni sistem Tor M1.

Rusko-kineska prijetnja za SAD i izraelske partnere

Nabavka ruskih lovaca pruža mogućnost Iranu da uspostavi integrirani sistem protuzračne odbrane.

Dogovor Moskve s Teheranom mijenja odnos snaga u regiji Bliskog istoka i predstavlja veliki izazov za Izrael, pogotovo ako se uzme u obzir da su ruski lovci superiorniji od najboljih američkih lovaca i da se mogu, ako su opremljeni raketama zrak-zrak dugog dometa, uspješno oduprijeti američkim lovcima na bilo kojoj udaljenosti, prema riječima stručnjaka.

Fakhrutdinov na kraju izvještaja dodaje da opskrbljivanje Teherana borbenim avionima govori o padu američkog utjecaja u regiji i u svijetu općenito.

Uporedo s tim, Kina i Rusija ”ulaze” na Bliski istok, što predstavlja prijetnju za Sjedinjene Američke Države i izraelske partnere te zahtijeva od njih da postupe mudro u vezi s jemenskim pitanjem.

Izvor: Al Jazeera